preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trpinja

Login
 

eDnevnik

  

CISOK

e-Usmjeravanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

ONLAJN KATALOG ŠKOLSKE BIBLIOTEKE

Katalog obaveznih udžbenika

<\a>

Upisi.hr

Živjeti zdravo EU

 

Školska kuhinja

Priloženi dokumenti:
Jelovnik za 06 mesec.doc

 

 

vijesti
Obavijest o ishodu natječaja za imenovanje ravnatelja
Sanja Kosanović / datum: 15. 7. 2022. 14:28

[OPŠIRNIJE]Javni poziv za prikupljanje ponuda za nabavku obaveznih učenika za školsku 2022/2023. godinu
Sanja Kosanović / datum: 6. 7. 2022. 13:34

[OPŠIRNIJE]NAŠI UČENICI UČESTVOVALI U NAJVEĆOJ ATLETSKOJ MANIFESTACIJI U EVROPI-KROS RTS
Administrator / datum: 6. 7. 2022. 11:38

   Uz finansijsku pomoć Zajedničkog veća opština, pet učenika Osnovne škole Trpinja (Stefan Miković, Alen Stojanović, Nevena Miković, Jelena Maljenović i Tijana Lončar) su sa nastavnicom Milicom Arsenović od 25. juna do 2. jula ove godine boravili u kampu Kros RTS-a u Leskovcu gde su predstavljali Srbe iz Hrvatske. Pre odlaska, u školi je održano takmičenje u trčanju kako nas predstavljali najbolji učenici. Na početku puta učesnike kampa primio je patrijarh SPC, gospodin Porfirije. Tokom sedam dana boravka u kampu, imali su bogat i raznovrstan program. U kampu su učestvovala deca iz 9 zemalja (Španije, Francuske, Italije, Danske, Slovenije, Rumunije, Rusije, Republike Srpske i Hrvatske), a uz njih i dve ekipe iz Srbije sastavljene od učenika iz Prilužja (Kosovo i Metohija), Zaječara, Novog Pazara, Sombora, Beograda, Inđije i Ćuprije. Većina njih se već bavi atletikom u klubovima i sportskim društvima svojih zemalja. Iznenađenje je bio Stefan Miković koji je u trci na 400m u Leskovcu osvojio 1. mesto.

   Učešće u kampu stvorilo je važne kontakte za trpinjsku školu, te su dogovorene daljnje aktivnosti koje će se provoditi sa drugim školama iz dijaspore.


[OPŠIRNIJE]Spisak udžbenika i drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2022/2023.
Sanja Kosanović / datum: 1. 7. 2022. 13:49

Nastavničko veće Osnovne škole Trpinja je na sednici 27. juna 2022. godine donelo Odluku o odabiru udžbenika i drugih obrazovnih materijala koji će se koristiti u školskoj 2022/2023. godini.


[OPŠIRNIJE]VIDOVDANSKA NAGRADA
Administrator / datum: 30. 6. 2022. 12:16

     Naša škola učestvovala je u projektu „Obeležavanje značajnih nacionalnih i verskih datuma iz srpske istorije – Vidovdan 2022“ u organizaciji Ustanove u kulturi Srpski dom u Vukovaru, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

     Učenici su imali zadatak da naprave literarni ili likovni rad na temu Vidovdana kao značajnog praznika srpskog naroda. Pod mentorstvom nastavnice srpskog jezika Bojane Kurlagić i nastavnice istorije Dejane Okovački, radove su poslali učenici osmog razreda Jelena Maljenović, Anja Maširević i Teodor Vranješević. Na završnoj večeri održanoj 28. juna 2022. godine, nakon pozdravnog govora predsednika Srpskog doma gospodina Nebojše Vidovića, održana su i stručna predavanja na temu Vidovdana nakon čega su podeljene nagrade najboljima i zahvalnice svim učesnicima. U ime naše škole prisustvovale su direktorka škole dr Vesna Vujić i nastavnica istorije Dejana Okovački.

     Naš učenik Teodor Vranješević osvojio je 1. mesto u kategoriji literarnih radova, a pohvaljen je kao jedini učenik koji je učestvovao i sa literarnim i sa likovnim radom. Njegovu pesmu prisutnima je pročitala dr Ljiljana Bajac Nikolić, prof. srpskog jezika, a nagradu je preuzela direktorka naše škole. Čestitamo svim učenicima koji su učestvovali, a najviše našem pobedniku.


[OPŠIRNIJE]Obaveštenje o načinu realizacije odmora učenika u skladu s Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2022/2023.godinu
Sanja Kosanović / datum: 30. 6. 2022. 11:46

Na temelju Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2022./2023. (NN 54/2022) 
-nastavna godina počinje 5. septembra 2022. godine, a završava 21. juna 2023.

- jesenski odmor za učenike počinje 31. oktobra i traje do 1. novembra, s tim da nastava počinje 2. novembra 2022. godine.
 
- prvi deo zimskog odmor za učenike počinje 27. decembra 2020. i traje do 5. januara 2023., s tim da nastava počinje 9. januara 2023.

- drugi deo zimskog odmora za učenike počinje 20. februara 2023. godine i završava 24. februara 2023. godine, s tim da nastava počinje 27. februara 2023. godine
 
- prolećni odmor za učenike počinje 6. aprila 2023. i završava 14. aprila 2023., s tim da nastava počinje 17. aprila 2023.

Kalendar rada i Odluka o početku i završetku nastavne godine nalazi se u prilogu.


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠNOM PRIREDBOM PROSLAVILI USPEŠAN KRAJ ŠKOLSKE GODINE
Administrator / datum: 28. 6. 2022. 09:53

  Uspešan završetak još jedne školske godine je u našoj proslavljen tradicionalnom završnom priredbom. Priredba je održana zadnji nastavni dan, 21. juna 2022. godine, s početkom u 19 časova. U bogatom programu, koji se sastojao od: igrokaza, pesama, plesa i recitacija, su učestvovali svi učenici od prvog do osmog razreda.
   Takođe, prigodnim smo se programom oprostili i od učenika 8. razreda, a na priredbi je proglašena i učenica generacije 2014/2022., Anja Maširević. Čestitali smo Anji na ostvarenom uspehu te smo svim osmašima poželeli uspešan nastavak školovanja.
   Publiku smo na kraju programa počastili smutijima, zdravim napicima koji su se ove godine u našoj školi često priređivali zahvaljujući projektu u kojem smo učestvovali - „Sedim pravo, živim zdravo”, a o kojem možete dosta toga da saznate čitajući Naš list.

Za više fotografija kliknuti na OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]DECA,PESNICI RODA SVOGA
Administrator / datum: 27. 6. 2022. 13:26

   Učenici 8. razreda i ove godine su učestvovali u projektu Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije "Deca, pesnici roda svoga". 

Zadatak za učenike je bio da napišu pesmu na temu 
1. Pismo iz rodnog kraja
2. U azbuci leži duša i kultura mog naroda   
3. Jezik je ime jednog naroda. 

   Učenici su svoje radove slali u formi rukopisa. Svi učenici su dobili zahvalnice, a manifestacija je održana 20. juna 2022.godine u Srpskom domu u Vukovaru.  Učenica Ivana Stojković je napisala pesmu na temu "Pismo iz rodnog kraja", te je nagrađena peharom i diplomom u kategoriji Najlepše rukopisno pismo.

Pismo iz rodnog kraja 

Dan kao i svaki drugi,
Beše pomalo naoblačeno.
Ujutro rano,
Stiže jedno pismo zamotano. 

Odmah sam ga uzela u ruke,
a onda su usledile nostalgija, nemir i muke. 
Glasilo je ovako: 

"Setiš li se nekada mene?
Mene koji sam s tobom od tvog prvog koraka
i ulica kojih si se bojala zbog mraka,
koji sam te životu naučio,
i na noge postavio,
i nikada te nisam ostavio.
A onda...
Onda ti već odraste 
i kao laste
pobeže od mene u svet dalek.
I prođe to kao da se nismo videli već vek.
Pitam se zašto je tako brzo prošlo?
Školovanje, druženje, kasne šetnje,
prvi izlasci,
prvi poljupci.
Da li se sećaš toga svega?
Da li sada taj grad teče kroz tvoje vene?
Taj veliki svet u kojem se nalaziš.
Setiš li se i slavnog kluba trpinjskoga
koji je ime dobio po Sinđeliću Stevanu
Da li ti je to sada sol na ranu?
Još se nešto pitam.
Raduješ li se i dalje Đurđevdanu?
Za tebe, tom posebnom danu
Krsnoj slavi i rođendanu
Podseća li te on na kraj rodni?
I još te nešto molim
nikada ne zaboravi
Ko si?
Šta si?
Odakle si?
Odakle vučeš korene svoje. " 

Bilo je to pismo iz rodnog kraja,
Mog sela,
Mog zavičaja.


[OPŠIRNIJE]IZAŠAO 25. BROJ NAŠEG LISTA
Administrator / datum: 27. 6. 2022. 13:00

Dragi čitaoci,
  pred vama je novi, 25. broj Našeg lista. Nadamo se da ćete uživati čitajući ga i da ćete pronaći brojne interesantne teme, budući da se trudimo da iz godine u godinu budemo što kreativniji.
  Ova školska godina započela je pod još uvek snažnim epidemiološkim merama koje su bile na snazi sve do marta. Nastavu smo držali pod maskama i uz propisani razmak, držeći se svih uputa Ministarstva zdravstva, a dve nedelje u novembru su vrata škole (ponovo) bila zatvorena te smo iz pravih učionica
prešli u virtuelne. Srećom, ovaj put to nije potrajalo dugo i sve nas je razveseli brz povratak u školske klupe. Osim toga, ovu je školsku godinu obeležilo još nekoliko stvari. Kurikularna reforma je nastavljena te je ove školske godine provedena u 4. i u 8. razredu (i u nastavi geografije u 7. razredu).
Naša škola je poznata po nizu projekata o kojima ćete moći da čitate, a vratilo nam se i domaćinstvo zahvaljujući kojem su učenici naučili brojne korisne veštine. Pored niza manjih projekata koji su se provodili na pojedinim predmetima, ove smo godine bili izuzetno sportski raspoloženi.
Bili smo uključeni u projekat „Sedim pravo, živim zdravo“ koji je za cilj imao edukaciju učenika, ali učitelja i stručnih saradnika škole, o najčešćim kičmenim deformitetima dece, korektivnim vežbama kojima se oni mogu sprečiti i o važnosti zdrave prehrane. Bili smo veoma vredni pa smo u sklopu projekta imali niz
aktivnosti za učenike koje su bile prilogađene njihovoj dobi: razne istraživačke radove i radionice s temom pravilnog držanja i zdravog života, pravljenje zdravih obroka, izvođene korektivnih vežbi u školi i van nje te smo imali i integrisani radni dan posvećen projektu na kojem smo objedinili sve naučeno.
Nadamo se da ćemo i vas, dok budete čitali o našim aktivnostima i savetima, potaknuti na odlazak u prirodu, uživanje u toplim danima koji nam dolaze, kao i na fizičku aktivnost.
Pored toga, moći ćete da pročitate ponešto i o našim osmašima od kojih se opraštamo ove školske godine, a koji su imali malo više sreće od svojih vršnjaka koji, nažalost, prethodne dve godine zbog nepovoljne epidemiloške situacije nisu mogli da odu na maturalno putovanje. Za osmaše je bila priređena trodnevna ekskurzija u Istru koja je bila pravo osveženje nakon dužeg perioda u kojem nisu
organizovane ekskurzije i razni drugi vidovi vanučioničke nastave.
Sve to, ali i još mnogo više moći ćete da pročitate u ovom broju.

Pozdrav do sledećeg čitanja!
 

                                                                                     Uredništvo Našeg lista


[OPŠIRNIJE]TERENSKA NASTAVA
Administrator / datum: 17. 6. 2022. 14:09

  U sklopu terenske nastave, koja je organizovana u sredu 15. 6. 2022. godine, naši učenici od prvog do osmog razreda su posetili zoološki vrt u Našičkom Markovcu i Park prirode Papuk. Dan je protekao veoma uspešno, budući da su ga obeležile različite aktivnosti u kojima su uživali svi, od najmlađih do najstarijih učenika, ali i nastavnika. Najpre je usledila poseta zoološkom vrtu gde su učenici imali priliku da saznaju brojne zanimljivosti o različitim životinjama, a potom odlazak na Papuk i šetnja park-šumom Jankovac, što je bila prva poslastica za sve ljubitelje prirode. Na kraju dana učenici su imali priliku da uživaju na svežem vazduhu, kao i da učestvuju u različitim sportskim igrama koje su sami organizovali.


[OPŠIRNIJE]DRŽAVE NA DLANU
Administrator / datum: 17. 6. 2022. 11:40

   Učenici 5. razreda su u sklopu nastave hrvatskoga jezika radili projekat „Države na dlanu“, gde su imali zadatak da istraže način života, običaje i kulturu različitih država. Na postavljene štandove u učionici su izložili rezultate svoga istraživanja: tradicionalna jela koja su pripremili, crteže, plakate posvećene određenoj državi itd. Prezentaciji projekta su prisustvovali: direktor, pedagog, nastavnici naše škole i učenici te su imali priliku da čuju brojne zanimljive činjenice o raznim zemljama sveta, kao i da nauče nešto novo. U prilogu se nalaze fotografije na kojima možete da pogledate kako je sve to izgledalo.


[OPŠIRNIJE]NAJBOLJI ČITAOCI ZA MESEC MAJ-JUN
Administrator / datum: 15. 6. 2022. 12:40

  Na kraju školske godine najbolji čitaoci proglašeni su: Popović Ognjen (1.r.) i Maširević Saša(1.r.), Lončar Marko (2.r.),  Momić Vukašin (3.r.) i Jelić Milica (4. r.)

Svim našim čitaocima želimo lep letnji raspust i do novog čitanja!

                                                                                         Pedagogica i bibliotekarka

  


[OPŠIRNIJE]ODRŽAN DAN SPORTA I KROS RTS-a ZA DECU IZ DIJASPORE
Administrator / datum: 9. 6. 2022. 11:23

U petak, 3. juna 2022. godine, održan je Dan sporta i Kros RTS-a za decu iz dijaspore koja žive i školuju se u Republici Hrvatskoj. Ove godine, naša škola je dobila priliku da učestvuje u sportskom kampu koji svake godine organizuje Sportski savez Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj organizatora jeste da se u sportskom kampu okupe deca kojima je srpski jezik maternji i da upoznaju gradove matične zemlje Srbije te da stiču nova poznanstva i prijateljstva sa decom širom sveta. Ove godine, grad „domaćin“ jeste Leskovac gde će naši učenici imati mogućnost da kroz sedmodnevni boravak upoznaju taj grad i njegovu okolinu, ali i kulturu, običaje i tradiciju.

U krosu su učestvovali učenici 1. - 8.razreda naše škole, te desetak nastavnika koji su se pridružili utrci nastojeći da budu podrška učenicima koji su se trudili da ostvare što bolje rezultate.

Nakon održanog Krosa, uz kratak odmor, učenici su nastavili sa svojim fizičkim aktivnostima (poligonom spretnosti, štafetnim igrama te timskim takmičarskim igrama poput fudbala) dok je komisija za proglašenje  osvojenih mesta vredno ispisivala diplome za osvojena prva, druga i treća mesta.

Nakon što su svi učenici prošli kroz različite aktivnosti, došlo je vreme za proglašenje pobednika u svim kategorijama te su oni najbolji za osvojena prva tri mesta dobili diplome. Po jednom diplomom nagradili smo i one najbrže nastavnike u kategoriji muških i ženskih.

Kros je završio u ugodnoj i veseloj atmosferi, te su učenici otišli svojim kućama uzbuđeni jer će možda baš oni da putuju u matičnu zemlju  kako bi upoznali lepote i kulturne znamenitosti Južne Srbije, kao i stekli nova poznanstva  i prijateljstva.

A kako je zvanični sajt  "Kros RTS" prenio vest o ovom dešavanju pogledajte na

http://krosrts.rs/kros-rts-a-za-decu-iz-dijaspore-hrvatska/

 

Za više fotografija kliknuti na OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]EKSKURZIJA 8. RAZREDA
Administrator / datum: 7. 6. 2022. 13:35

   Učenici 8. razreda su u sklopu trodnevne maturske ekskurzije „Istratur“, od 27. 5. do 29. 5. 2022., posetili Plitvička jezera, Banjole, Pulu i Opatiju. Osim razgledavanja brojnih atrakcija, (pulska Arena, Zlatna vrata, zvezdarnica Višnjan, Devojka sa galebom u Opatiji itd.), učenici su uživali u kupanju u moru te u druženju sa svojim vršnjacima iz drugih škola sa kojima su išli na ovo putovanje. Povratak u školu je obeležilo prepričavanje doživljaja sa ekskurzije i evociranje uspomena koje će svi još zasigurno dugo da pamte. Svi su se složili u jednom, a to je da je ekskurzija mogla da potraje barem još koji dan. Kako su se naši učenici proveli, možete da pogledate na fotografijama u prilogu.


[OPŠIRNIJE]25. DANI KULTURE SRBA ISTOČNE SLAVONIJE,BARANJE I ZAPADNOG SREMA
Administrator / datum: 31. 5. 2022. 14:11


Učenici Osnovne škole Trpinja učestvovali su  20. maja 2022. godine na Smotri recitatora u sklopu manifestacije 25. Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. U jednodnevnoj manifestaciji učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu po modelu A i učenicima koji slušaju srpski jezik i kulturu po modelu C.
Takmičenje se održavalo jedan dan, a učesnici su podeljeni u dve kategorije. U kategoriji mlađih učesnika učestvovali su učenici od 5. do 8. razreda, a u kategoriji starijih učesnika bili su učenici 1. razreda srednjih škola. Učenik 5. razreda Aleksandar Maširević takmičio se u kategoriji mlađih recitatora. Izrecitovao je pesmu Dušana Radovića Šta je na kraju. Učenici 8. razreda, Anja Maširević i Teodor Vranješević, takmičili su se takođe u kategoriji mlađih recitatora. Anja je izrecitovala pesmu Ljubivoja Ršumovića U zasedi iza petnaeste, a Teodor pesmu Desanke Maksimović Krvava bajka. Iako nagrade nisu osvojene, učenici su lepo predstavili našu školu.
Nakon takmičenja je usledila dodela nagrada, uz prigodno druženje sa ostalim učesnicima.
 


[OPŠIRNIJE]Natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Osnovne škole Trpinja
Sanja Kosanović / datum: 20. 5. 2022. 17:12

Natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Osnovne škole Trpinja objavljen je u Narodnim novinama broj  57/2022 dana 20.05.2022. godine i na mrežnim stranicama Osnovne škole Trpinja dana 20.05.2022. godine.

Rok za  podnošenje prijava je 8 dana od dana objave u Narodnim novinama i na mrežnoj stranici Osnovne škole Trpinja.

Tekst natječaja za imenovanje ravnatelja/ice škole nalazi se u privitku.


[OPŠIRNIJE]INTEGRISANI RADNI DAN
Administrator / datum: 12. 5. 2022. 13:22

   U sklopu projekta Sedim pravo, živim zdravo, u koji je naša škola uključena ove školske godine, u sredu 4. 5. 2022. održan je integrisani radni dan za sve učenike od 1. do 8. razreda. Učenici su u prvom delu dana prošli dve radionice – Sedim pravo (gledali su prezentacije o pravilnom sedenju i držanju tela koje su priredili naši učitelji na osnovu edukacija koje su prošli) i Živim zdravo (slušali su predavanje o zdravim prehrambenim navikama te su pravili popularne i zdrave smutije). Nakon radionica svi su učenici izašli u školsko dvorište gde su vežbali na različitim poligonima sa nastavnicom fizičkog Sanjom Šerbić. Dan je protekao veoma uspešno, što možete i da pogledate na fotografijama.

Za više fotografija kliknuti na OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]POSETA SPOMEN-PODRUČJU JASENOVAC
Administrator / datum: 10. 5. 2022. 14:22

Učenici osmih razreda koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu posetili su 9. 5. 2022. godine Spomen-područje Jasenovac. Ova je jednodnevna ekskurzija realizovana po preporuci Ministarstva zanosnosti i obrazovanja, a učenici su najpre posetili tamošnju crkvu, zatim je usledila poseta Spomen-području, kao i razgledavanje Memorijalnog muzeja. Na svakom od mesta organizovano je prigodno predavanje (sveštenika, istoričara i kustosa). Učenici su odali počast žrtvama stradalima u Jasenovcu, ali su i čuli mnoštvo informacija  o stravičnim sudbinama ljudi, kao i dece, svojih vršnjaka, o čemu će još zasigurno raspravljati na nastavi istorije.


[OPŠIRNIJE]MOJA PRVA KNJIGA
Administrator / datum: 10. 5. 2022. 10:19

U okviru projekta Sedim pravo, živim zdravo i našeg razrednog projekta Moja prva knjiga treći razred se u ovoj školskoj godini bavio predstavljanjem raznih sportskih aktivnosti.

      Naš projekt smo započeli provođenjem istraživanja tražeći odgovor na pitanje zašto je dobro baviti se sportom. Pitali smo učitelje, roditelje, istraživali smo na internetu i zaključili da je za decu izuzetno važno da se bave fizičkom aktivnošću jer to: popravlja raspoloženje, smanjuje stres, anksioznost, pomaže u kontroli telesne težine, dobro je za mišiće i kosti, čuva zdravlje našeg mozga, popravlja san ...

      U sledećoj fazi projekta svaki učenik je odabrao po jedan sport da ga predstavi. Zadatak je bio da učenici naprave jednu malu knjižicu i u njoj predstave sport koji su odabrali. Bilo je tu tenisa, plivanja, fudbala, ragbija, klizanja, vežbi na pilates lopti... Učenici su opisivali sport, podvrste tog sporta, rekvizite i opremu koja je potrebna.

       Završna faza našeg projekta je bilo predstavljanje knjige, odnosno odabranog sporta ostalim učenicima. Pokušali smo nabaviti što više različitih rekvizita da bi mogli sve sportove verno dočarati i možda baš neki novi talent otkriti.

    Tako smo naučili kako pravilno raditi vežbe oblikovanja, koja vežba jača koji deo našeg tela, probali smo kako je to raditi vežbe na pilates lopti, saznali smo nesto novo o fudbalu,plivanju,klizanju,ragbiju...

      


[OPŠIRNIJE]NAJBOLJI ČITAOCI ZA MESEC APRIL
Administrator / datum: 3. 5. 2022. 11:34

U čitanju svakog meseca koje provode pedagogica i bibliotekarka škole pridružili su se i učenici prvog razreda koji su naučivši sva slova postali deo projekta podsticanja čitanja.

Najbolji čitaoci bili su: Zavišić Bogdan (1.r.), Maširević Sergej (2.r.), Vlahović Nataša (3.r.), Vranješević Tadej (4.r.).

Čestitamo!

 


[OPŠIRNIJE]MOJE TELO I JA
Administrator / datum: 28. 4. 2022. 10:05

Obrađujući nastavnu jedinicu u 2. razredu „Moje telo“, posebno smo obratili pažnju na pravilno držanje tela i ulogu kostiju u svemu. Govorili smo o zdravlju, zdravoj prehrani i imali nedelju zdravlja. Pevali smo pesmicu „Telo“, čitali o telu i delovima tela u enciklopedijama. Poigrali smo se i puzlama, slažući i imenujući delove tela.

 Provodili smo različite vežbe i poligone u učionici. Zaključili smo da ljudski kostur pruža organizmu strukturu i štiti unutrašnje organe od mogućeg oštećenja. Isto tako, ljudski kostur ima jednu od najvažnijih uloga u pravilnom držanju tela i zato smo odlučili napraviti veliki model ljudskog kostura od rolna papira za učionicu te male modele koje su izradili učenici.

Radove smo izložili u našoj učionici i oni su nam poslužili da naučimo da svaka osoba ima kostur sastavljen od mnogobrojnih kostiju. Odrasli ih imaju oko dvesto, a  deca ih imaju nešto više. Kosti daju telu oblik, razmeštene na mnogo načina čuvaju unutrašnje organe, ali su važne za još mnogo toga.  Kosti u telu su različite, one su žive, neprestano se pregrađuju, rastu i menjaju se, a istovremeno su i lagane i jake.

Kosti nam pomažu svaki dan u obavljanju raznih poslova zato se trebamo potruditi ih čuvati. Slomljene kosti se mogu izlečiti, ali to traje dugo i nije toliko zabavno dok čekamo oporavak jer se ne možemo kretati i obavljati razne aktivnosti.

 

Zato smo u saradnji sa bibliotekarkom istražili kako zaštititi naše kosti. U tome nam je pomoglo dosadašnje iskustvo i enciklopedije koje smo pronašli na ovu temu.

Zajednički smo izradili plakat sa nekoliko saveta o zaštiti i zdravlju naših kostiju:

1. Zaštitita kosti lobanje (ona štiti mozak) nošenjem kacige za vožnju biciklom, rolanje i pri ostalim sličnim sportovima.

2. Ako igramo fudbal, rukomet, košarku, odbojku ili slične sportove uvek treba da nosimo svu odgovarajuću i potrebnu opremu.

3. Piti dosta mleka i drugih mlečnih proizvoda. Oni sadrže kalcijum u velikoj količini i razne druge sastojke, kao što je  vitamin D, koji pomažu kostima da su čvrste i jake.

4. Za pravilan rast i razvoj kostiju bitna je i druga hrana kao što je plava riba, jaja i zeleno lisnato povrće.

5. Baviti se nekim sportom, biti aktivni, trčati, skakati, plesati, plivati…


[OPŠIRNIJE]ŽIVIMO ZDRAVO
Administrator / datum: 26. 4. 2022. 12:17

Sunce i lepo vreme izmamili su van na igru i druženje učenike nižih razreda naše škole.
    Nedostatak dvorane i adekvatnih uslova za provođenje časova fizičke i zdravstvene kulture u našoj školi trudimo se kompenzovati brojnim drugim aktivnostima. Učestvujemo u  raznim projektima „Shema školskog voća“, „Školsko mleko“, projektu školskog preventivnog programa „Sedim pravo, živim zdravo“ . Razgovaramo sa decom o prehrani, prevenciji pretilosti.
Podstaknute projektom „Sedim pravo, živim zdravo“, učiteljice nižih razreda organizovale su takmičarske igre za svoje učenike. Takmičili smo se u trčanju, preskakanju vijače, prelaženju različitih poligona, igrali smo fudbal, odbojku, izbijača.
     Naš cilj je bio da učenici primenjuju zdrav način života kroz primerene fizičke aktivnosti te zdravu i uravnoteženu prehranu. Mnogobrojna istraživanja pokazuju kako se deca koja se bave sportom u ranom uzrastu više smeju, deluju koordinisanije, lakše se posle snalaze u različitim životnim situacijama. Deca koja se bave sportom lakše savladavaju razne prepreke, uče se disciplini i timskom radu, ali se ponajpre zabavljaju.


      Posle ugodnog druženja u prirodi u školi smo se osvežili jednim zdravim napitkom koji deca mnogo vole. Naša kuvarica je za sve učenike pripremila jednu zdravu limunadu.

Za više fotografija kliknuti na OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O PROLEĆNOM ODMORU UČENIKA
Administrator / datum: 12. 4. 2022. 14:17

Prolećni odmor učenika započinje u četvrtak 14. aprila i traje do  ponedeljka 25. aprila 2022. godine. Nastava počinje u utorak  26. aprila 2022. godine.

Svim učenicima želimo ugodan i veseo raspust!


[OPŠIRNIJE]VAMPIRSKA PLJAČKA MUZEJA
Administrator / datum: 12. 4. 2022. 14:08

   Učenice Vladana Maričić, Vanja Karagić i Danica Manojlović (6.r.) koje pohađaju sekciju Bibliotekari, nacrtale su likovni rad na temu Vampirska pljačka muzeja za likovni konkurs koji raspisuje Društvo za znanstvenu fantastiku SFera.

   Nadamo se uspehu i hvala na promovisanju naše škole.


[OPŠIRNIJE]AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA
Administrator / datum: 8. 4. 2022. 10:31

 

            U sredu, 6.4.2022. godine, u našoj školi provedena je akcija sakupljanja starog papira, druga u ovoj školskoj godini. Bila je ovo još jedna uspešna akcija u kojoj smo sakupili skoro tonu starog papira, a za 1 tonu papira potrebno je poseći čak 20 mladih stabala. Ovakvim akcijama naši učenici pokazuju da brinu o svojem okolišu jer je poznato da sakupljanje starog papira sprečava zagađivanje okoliša, uništavanje šuma i stabala te isto tako čuva vode i štedi energiju koja nam je preko potrebna u svakodnevnom životu. Papir je sirovina koja se izvrsno reciklira i na taj način vraća u svakodnevnu upotrebu čime se štedi energija, čuvaju šume i značajno smanjuje onečišćenje vode i zraka.

 

            I zato – čuvajmo našu prirodu i reciklirajmo otpad! 

 

            Rezultat sakupljanja starog papira je sledeći:

            1. razred – 23.2 kg 

            2. razred – 128.2 kg 

            3. razred – 66.4 kg

            4. razred – 52.8 kg

            5. razred – 58 kg

            6. razred – 76.5 kg

            7. razred – 13.5 kg

            8. razred – 70 kg

            Škola – 369 kg

 

Ukupno je sakuplјeno 857,6 kg starog papira.

 

Svi učenici i radnici škole doprineli su akciji donoseći stari papir, a uvidom u sakupljeno ustanovljeno je da je 2. razred, po drugi put u ovoj šk.god., sakupio najviše papira te im kao najmlađima upućujemo posebne čestitke.

 

            Zahvaljujemo se svim učenicima, nastavnicima i roditeljima, koji su se odazvali ovoj akciji, te vas pozivamo da i dalje čuvate naš okoliš, a sav stari papir odložite negde u spremište i čekajte našu sledeću akciju.

 

                                                                                             

 

Veće učenika i ekolozi

 


[OPŠIRNIJE]NAJBOLJI ČITAOCI U MARTU
Administrator / datum: 8. 4. 2022. 09:36

Za najbolje čitanje za mesec mart proglsašeni su : Trkulja Petar (2.r,), Tatomirović Aleksa(3.r.) i Cvetković Angelina (4.r.). Učenici su čitali lepo i tačno i pokazali su kako se vežbanjem čitanja može  postati dobar čitalac.

Bravo!


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI DAN DEČJE KNJIGE
Administrator / datum: 1. 4. 2022. 11:54

 

   U svetu se od 1967. godine 2. april proslavlja kao Međunarodni dan dečje knjige. Na taj dan je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za decu. Međunarodni dan dečje književnosti se proslavlja sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca. Sa tim je ciljem školska bibliotekarka u saradnji učiteljice 3. razreda, posetila učenike 3. razreda i pokazala im najzanimljivije korice knjiga koje ima naša školska biblioteka. Saznali su da je cilj lepih i šarenih korica svake knjige isti- privlačenje čitalaca. Njihov zadatak je bio da budu ilustratori  korica poznatih naslova i u tome su  bili  veoma uspešni.

 


[OPŠIRNIJE]DAN NADARENIH UČENIKA
Administrator / datum: 23. 3. 2022. 13:07

Dana 21. marta 2022. godine u OŠ Trpinja obeležen je Dan nadarenih učenika. Ove godine u obeležavanju su učestvovale nastavnica istorije Dejana Okovački, nastavnica geografije Vladana Živković, nastavnica matematike Kristina Teofilović i potencijalno nadareni učenici osmog razreda. 
     Nastavnice su izabrale temu Rimski brojevi kroz nacionalnu istoriju. 
     Prvo je nastavnica matematike objasnila i ponovila s učenicima rimske brojeve pomoću prezentacije.  Zatim je nastavnica istorije održala kviz znanja sa učenicima na temu srednjovekovne nacionalne istorije. Nakon toga je nastavnica geografije podelila učenicima slepe karte na kojima su morali da ucrtaju prostor srednjovekovne srpske države. Na kraju su učenici imali zadatak da pretvore neke od godina iz kviza iz arapskih u rimske brojeve.
     Učenici su pokazali spremnost za rad, odlično poznavanje nacionalne istorije i geografije kao i dobro snalaženje sa rimskim brojevima.

 


[OPŠIRNIJE]Model ukidanja samoizolacija uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika
Sanja Kosanović / datum: 17. 3. 2022. 13:57

U vezi s primenom modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika, ovim putem obaveštavamo kako  je od petka 18. marta 2022. godine potrebno provoditi ovu meru samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2  u razrednom odeljenju. 

 


[OPŠIRNIJE]PREHRANOM DO ZDRAVLJA
Administrator / datum: 11. 3. 2022. 12:42

 

          U četvrtak, 10.3.2022. godine u školi je održano drugo predavanje u sklopu projekta „Sedim pravo, živim zdravo“. Predavanje je održala Danijela Periš, mag. ing. agr., predsednica Centra zdravlja Vaga iz Osijeka.

          Predavanjem na temu „Prehranom do zdravlja“ predstavila nam je bolesti koje su vezane uz nepravilan način života, kao i posledice debljine koje dovode do hormonalnog disbalansa. Objasnila nam je razliku između jednostavnih i složenih ugljikohidrata, šta spada pod slobodne radikale te važnost unosa antioksidanasa u naš organizam.

Poseban naglasak je stavljen na potrebu svakodnevne fizičke aktivnosti za optimalno psihičko i fizičko stanje osoba svih uzrasta.

          Na samom kraju predavanja, imali smo prikaz izrade smutija kako bismo uvideli da nutritivno bogat obrok može biti brz i lak za pripremu, a ujedno i jako ukusan.

          Ovim predavanjem zaokružili smo edukaciju nastavnika i stručnih saradnika škole u okviru gore navedenog projekta te ćemo do kraja školske godine intenzivno raditi s učenicima na prevenciji deformiteta kralježnice, primenom korektivnih fizičkih vežbi, i razvijanju navika zdrave prehrane, pripremom  zdravih obroka, napitaka i sl.


[OPŠIRNIJE]MASKENBAL U NAŠOJ ŠKOLI
Administrator / datum: 10. 3. 2022. 10:36

   Tradicionalni maskenbal je  i ove godine, zbog još uvek važećih epidemioloških mera, održan u smanjenom obimu. Umesto velike priredbe na koju su dolazila maskirana deca svih uzrasta, pa i odrasli, 4. marta 2022. upriličena je svečanost pod maskama samo za učenike naše škole. Učenici 8. razreda sa svojim odeljenjskim starešinom priredili su nagrade koje je žiri, koji su činili direktor i pedagog,  podelio trima najboljim maskama iz svakog razreda. Konkurencija je bila velika, budući da su svi učenici bili veoma maštoviti i kreativni u izrađivanju i predstavljanju svojih maski, što možete da pogledate na fotografijama. Pored učenika, maskirali su se i nastavnici kako bi ih podržali.

Klikunuti na OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]ČITALAC MESECA U FEBRUARU
Administrator / datum: 8. 3. 2022. 12:35

   Da naši učenici napreduju u lepom i tačnom čitanju, pokazali su učenici 3. razreda kojima su pedagogica i bibliotekarka podelile čak dve diplome. Za mesec februar najčitaoci su: Knežević Mladen (2.r.), Klausen Nikolić Liam (3. r), Novaković Dušan (3.r.) i  Vranješević Nina (4.r.)

Bravo!


[OPŠIRNIJE]OBELEŽEN DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Administrator / datum: 3. 3. 2022. 13:35

   Dan ružičastih majica  ili Dan  protiv vršnjačkog nasilja obeležava se diljem sveta svake godine zadnje srede u mesecu februaru. Taj dan je posvećen protiv vršnjačkog nasilja, a sve je počelo  2007. godine u Kanadi kada su  jednog srednjoškolca maltretirali njegovi vršnjaci jer je u školu došao u ružičastoj majici.

   Naši učenici 8. razreda iz nemačkog jezika obrađivali su temu "Hana je jaka" u kojoj su se susreli sa pojmom vršnjačkog nasilja. Učenici su zajedno sa nastavnicom izrađivali roze majice od papira i pisali poruke podrške o toleranciji i prihvatanju različitosti. Svojim radovima ukrasili su školski pano i tako upoznali  ostale učenike o ovom važnom danu za sve njih.


[OPŠIRNIJE]ODRŽANO PREDAVANJE U SKLOPU PROJEKTA "SEDIM PRAVO,ŽIVIM ZDRAVO"
Administrator / datum: 1. 3. 2022. 12:13

U sklopu projekta „Sedim pravo, živim zdravo“ održano je prvo predavanje namenjeno učiteljima i stručnim saradnicima Osnovne škole Trpinja.

 Predavač Marko Samardžić – Ilić, dr med., spec. fizikalne med. i rehabilitacije nas je upoznao sa važnošću fizičke aktivnosti na prevenciju i korekciju kičmenih deformiteta kod dece školskog uzrasta. Teorijskim delom predavanja, predstavio nam je sa kojim deformitetima se možemo sresti u ovom uzrastu, njihovim uzrocima, te prikazao vežbe i rekvizite koji su se u praksi pokazali kao najefikasniji za lečenje ovog problema. U želji da se što bolje upoznamo sa ovom temom, na samom kraju predavanja učitelji i stručni saradnici  imali  su mnoštvo pitanja na koja je doktor rado odgovarao.

Radujemo se sledećem predavanju u sklopu projekta i sticanju novih znanja.


[OPŠIRNIJE]Nove odluke vezane za sprečavanje širenja epidemije virusom COVID-19
Sanja Kosanović / datum: 1. 3. 2022. 10:15

U prilogu ove vesti nalaze se nove odluke vezane za nošenje maski u školi te načina ulaska u školske prostorije.


[OPŠIRNIJE]Pomoć porodicama sa četvero i više dece
Sanja Kosanović / datum: 18. 2. 2022. 14:17

Upravno odeljenje za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije objavio je Javni poziv za pomoć porodicama sa četvero i više dece do 18 godina na području Vukovarsko srijemske županije za 2022 godinu.

U prilogu se nalazi link gde možete pronaći sve potrebne informacije.

Javni poziv za pomoć obiteljima sa četvero i više djece do 18 godina na području Vukovarsko srijemske županije za 2022 godinu (vusz.hr) 

 


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI DAN POKLANJANJA KNJIGA
Administrator / datum: 17. 2. 2022. 13:52

Međunarodni dan poklanjanja knjiga obeležava se 14. februara kojemu je cilj
podstaknuti decu da više i sa ljubavlju čitaju te da poklone knjigu ili slikovnicu
koju više ne koriste. Poklanjajući svoju knjigu ili slikovnicu drugom detetu, uz
objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom detetu značiti, uči koliko je lijepo i
važno pomagati.Tako je sekcija Bibliotekari  sa školskom bibliotekarkom
sakupila slikovnice za naše najmlađe učenike koji tek kreću u svet čitanja. Učenike 1. razreda posetila je bibliotekarka sa učenicom 6. razreda Nikolinom Krsmanović. Nikolina je svakom učeniku uručila slikovnicu, a zatim učenicima pročitala poruke  koje su se nalazile u svakoj knjizi.
 Učenici su iskazali veliko zadovoljstvo jer su dobili knjigu na poklon.


[OPŠIRNIJE]LJUBANOVCI I ZADRUGARI U KVIZU "VLAK U SNIJEGU"
Administrator / datum: 15. 2. 2022. 11:46

  Učenici 3. razreda takmičili su se u poznavanju lektirnog dela "Vlak u snijegu" Mate Lovraka. Organizator kviza je školska bibliotekarka i nastavnica hrvatskog jezika.

   Na početku časa učenici su podeljeni u dve takmičarske grupe "Ljubanovci" i "Zadrugari". Obe grupe su pokazale veoma dobro znanje, ali za poen više takmičarska grupa "Ljubanovci" odnela je pobedu. Čestitalo se pobednicima i svi zajedno počastili se slatkišima.


[OPŠIRNIJE]Uputstva za ukidanje samoizolacije u školama
Sanja Kosanović / datum: 11. 2. 2022. 15:27

Poštovani roditelji,

s obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja nastave uživo (po modelu A) Ministarstvo znanosti i obrazovanja u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo je model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika.
U skladu sa gore navedenim, u prilogu objavljujemo uputstva i video o samotestiranju.


[OPŠIRNIJE]ČITALAC MESECA U JANUARU
Administrator / datum: 10. 2. 2022. 12:13

Za mesec januar najbolju tehniku čitanja pokazali su učenici: Arsenović Pavle(2.r,), Maširević Ema (3.r.) i Vujić Aleksandra (4.r.). Ovi učenici čitali
 su tačno i izražajno, poštivajući sve interpunkcijske znakove. Pokazali su svoj napredak u čitanju i bili primer ostalima kako treba  da se čita.
Bravo!


[OPŠIRNIJE]Dan evropskog broja 112
Sanja Kosanović / datum: 9. 2. 2022. 12:13

[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Administrator / datum: 9. 2. 2022. 11:14

Kao i prethodnih godine učenici naše škole obeležili su Dan sigurnijeg interneta. Dan sigurnijeg interneta je jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske bezbednosti i obeležava se svake godine drugi utorak, druge nedelje u drugom mesecu. Ovogodišnja tema je „Zajedno za bolji internet“ i našim učenicima se kroz različite aktivnosti želela podići svest o opasnostima koje vrebaju na internetu s fokusom bezbednosti dece i mladih na društvenim mrežama. Učenici su na osnovu dobijenih informacija izrađivali digitalne sadržaje na kojima su ispisivali savete kako se ponašati na mreži i kako izbeći prevare na internetu.


[OPŠIRNIJE]PROSLAVA SVETOG SAVE
Administrator / datum: 8. 2. 2022. 10:48

Poslava Svetog Sava i Dana škole ove je godine, zbog i dalje nepovoljne epidemiološke situacije, obeležena u nešto skromnijem obimu. Izostala je tradicionalna dečja priredba, kao i poseta većeg brojeg uzvanika. Međutim, svi su običaji vezani uz ovaj veliki praznik ispoštovani, pa je školu tako posetio sveštnik koji je osveštao slavski kolač i pročitao molitvu. Našem prvom ahriepiskopu, učitelju i prosvetitelju, Svetom Savi, pomolili smo se pre svega za dobro zdravlje, ali i za uspešan nastavak školske godine.  


[OPŠIRNIJE]GLAGOLJICA U NOVOM RUHU
Administrator / datum: 3. 2. 2022. 10:23

   Učenici šestog razreda nakon obrađene nastavne jedinice Počeci hrvatske pismenosti, u okviru redovne nastave hrvatskoga jezika, učestvovali su u radu na projektu Glagoljica u novom ruhu. Izrađivali su različite predmete s ciljem popularizacije glagoljice pa su kao rezultat rada na projektu nastali različiti proizvodi: nakit sa motivima glagoljice, različite posude za odlaganje školskog pribora i sl., poruke i poslovice o školi i učenju pisane glagoljicom, različite figurice u obliku glagoljičkih slova… Nakon praktičnoga dela usledila je izložba te odabir najkreativnijih primeraka. Pogledajte fotografije te procenite kako je izgledao rad na projektu.


[OPŠIRNIJE]NAŠI OBELEŽIVAČI ZA KNJIGE SREĆNO STIGLI U RUSIJU
Administrator / datum: 20. 1. 2022. 10:12

 Naša partnerska škola iz Rusije iz projekta razmene obeleživača za knjige, javila se sa izveštajem i zahvalom za uspešno proveden projekat.Naša škola i partner škola iz Rusije iskoristile su ovaj projekat da bolje upoznaju znamenitosti država i mesta iz kojih ove dve škole dolaze. Tako su naši ruski drugari "putovali" po celoj Hrvatskoj i saznali nešto više o Trpinji i školi. O našoj školi kažu da je čak 139 godina starija od njihove, da provodi mnogo zanimljivih aktivnosti i da im se veoma svideo školski časopis "Naš list".

Ovim putem zahvaljujemo se njima na lepoj saradnji i do nekog idućeg projekta šaljemo pozdrave iz Trpinje.

Здравствуйте!


[OPŠIRNIJE]INTEGRISANI DAN „PRAVOSLAVNA NOVA GODINA“
Administrator / datum: 18. 1. 2022. 12:37

   U našoj školi 14.1.2022. godine održan je integrisani radni dan povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine. Učenici od 1. do 8. razreda uz pomoć svojih nastavnika učestvovali su na različitim radionicama: plesali su uz prigodne pesme, izrađivali su novogodišnje čestitke i ukrase, rešavali razne tematske zadatke, pravili kolače… Radionice su provedene uz poštovanje svih epidemioloških mera. Učenici su bili veoma aktivni te su rado prihvatili ovakav način rada, uz želju da u budućnosti bude više takvih dana i zadataka.

Kako je to izgledalo pogledajte fotografije.

 


[OPŠIRNIJE]DEČJI ČASOPISI U ŠKOLSKOJ BIBLIOTECI
Administrator / datum: 18. 1. 2022. 10:21

    Školska bibliotekarka posetila je 2. razred, a tema susreta bili su dečji časopisi.Najpre je bibliotekarka objasnila po čemu se časopisi razlikuju od knjige i dnevne štampe.Takođe, učenici su upoznali razne dečje časopise koje mogu da pronađu u našoj školskoj biblioteci.Šta je naslovnica, rubrika i sadržaj-sve su to naši učenici usvojili.Vredno su rešavali nastavni listić sa zadacima, a nakon toga dobili su u ruke časopise "Prvi izbor", "Moj planet", "Smib" i "Radost" koje su pregledavali i čitali.

    Za kraj časa sami su osmislili svoje naslovnice dečjih časopisa.


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O ZIMSKOM RASPUSTU UČENIKA
Administrator / datum: 23. 12. 2021. 09:24

Dragi učenici,

zimski raspust započinje 24. decembra 2021. i traje do 7. januara 2022. godine. Nastava u 2. polugodištu počinje  u ponedeljak, 10. januara 2022. godine po redovnom raporedu:

 

- predmetna nastava prepodne (1. smena)

- razredna nastava popodne (2. smena)

Srećni praznici!


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O DODELI NOVOGODIŠNJIH PAKETIĆA
Administrator / datum: 22. 12. 2021. 10:18

            Dragi učenici i roditelji, 

podela paketića organizovaće se ispred Doma kulture u Trpinji, u ponedeljak 27.12.2021. u 10:00h.

Detaljnije informacije nalaze se u prilogu ispod.


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO TAKMIČENJE U FUTSALU ZA UČENIKE 7. i 8. RAZREDA
Administrator / datum: 16. 12. 2021. 08:38

         Članovi Školskog sportskog društva „Mladost Trpinja“ učestvovali su danas na županijskom takmičenju u futsalu. Takmičenje se održalo u sportskoj dvorani Borovo sa početkom u 9 časova.

         Našu školu predstavljali su učenici 8. razreda Stefan Karagić, Aleksej Radić i Aljoša Tešanović, učenici 7. razreda Stefan Miković, Luka Vujić i Viktor Vujić, učenik 6. razreda Alen Stojković i učenik 5. razreda Stefan Kuzmanović.

         Prvu utakmicu smo igrali protiv Osnovne škole Nikole Andrića, gde smo izgubili rezultatom 1:0. Druga utakmica protiv Osnovne škole Tovarnik završila je rezultatom 3:1.

Pogodak za našu školu postigao je učenik Aljoša Tešanović.

          


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO TAKMIČENJE U FUDBALU
Administrator / datum: 9. 12. 2021. 12:42

          Takmičenje u malom fudbalu za učenike 5. i 6. razreda Vukovarsko – srijemske županije održano je 7.12.2021. u gradskoj dvorani Borovo. Na takmičenju je učestvovalo sedam osnovnih škola u dve skupine. Učenici naše škole igrali su u skupini sa Osnovnom školom Mitnica i Osnovnom školom Ilok. Brojčano nadjačani od drugih škola, osvojili smo treće mesto. Predstavnici naše škole u ovoj kategoriji su Mihajlo Dokmanović, Stefan Kuzmanović, Alen Stojković, Nevena Miković i Viktor Vujić.

            Iako na samom takmičenju nije bilo publike, međusobne podrške nije izostalo.


[OPŠIRNIJE]NASTAVLJA SE PROJEKAT "ČITALAC MESECA"
Administrator / datum: 2. 12. 2021. 13:24

Godina 2021. proglašena je godinom čitanja pa se tako i naša škola uključila u provođenje aktivnosti koje podstiču čitanje. Bibliotekarka škole zajedno sa pedagogicom osmislile su aktivnost pod nazivom “Čitalac meseca“. U ovoj aktivnosti učestvuju svi učenici razredne nastave.

Ovom aktivnošću želi da se poradi na boljem čitanju, tačnijem, bržem i izražajnijem, bogaćenju rečnika i učenju novih reči. Takođe, učenici će se upoznati sa različitim vrstama tekstova i njihovim sadržajima.

Učenicima je tekstove za čitanje podelila bibliotekarka i uputila ih na čitanje kod kuće, a u školi smo zajedno proverili čitanje svakog učenika koji je čitao naglas. Bibliotekarka i pedagogica vodile su beleške i savetodavno pristupile svakom učeniku kako bi čitanje bilo što bolje i uspešnije.

U mesecu novembru  kao najbolji čitaoci izabrani su: Andrija Palić (2.r.), Sergej Kuzmanović (3. r) i Ivana Dragaš (4.r.)

Čestitamo!


[OPŠIRNIJE]USPEŠNO ZAVRŠEN MEĐUNARODNI PROJEKAT OBELEŽIVAČA ZA KNJIGE
Administrator / datum: 30. 11. 2021. 10:43

   Učenici 3. razreda sa svojom učiteljicom i bibliotekarkom prijavili su se na projekat po nazivom "Bookmark exchange 2021" kojem je svrha da se povežu škole iz čitavog sveta. Učenici su imali zadatak da urade obeleživače za knjige te pošalju školi partneru, a to je i ove godine bila Rusija. Učenici su vredno radili svoje obeleživače knjiga za svoje ruske drugare, a i školarci iz Rusije potrudili su se da i njihovi obeleživači iz daleke Rusije stignu što pre do Trpinje.Slatke ruske lije razveselile su naše učenike za lepo sećanje na učestvovanju u ovom projektu.

   Za kraj projekta pozvana je nastavnica geografije Vladana Živković koja je učenicima 3. razreda održala predavanje o zemlji Rusiji i njezinim zanimljivostima. Ovo predavanje se učenicima veoma svidelo. Veselimo se već idućem ovakvom projektu i upoznavanju neke druge zemlje.

Kako je sve to skupa izgledalo pogledajte fotografije. Kliknuti na OPŠIRNIJE.

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]FESTIVAL DEČJE ILUSTRACIJE 2021.
Administrator / datum: 25. 11. 2021. 13:48

  Naša škola učestvovala je na Festivalu dečje ilustracije  2021. koji je okupio najveći broj likovnih radova do sada. Ukupno je učestvovalo 336-ero dece iz Hrvatske i Srbije. Cilj ove manifestacije jeste približiti srpsku književnost za decu najmlađim članovima zajednice i podstaknuti ih na čitanje i kreativno stvaranje. Krajnji cilj Festivala je približiti deci kulturu i stvaralaštvo vlastitog naroda.

  Odabrani su najuspešniji radovi, a među njima je i rad našeg učenika Tadeja Vranješevića iz 4. razreda na koga smo veoma ponosni!

Čestitamo!


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE
Administrator / datum: 17. 11. 2021. 13:02

 Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i nameštenika, službenika i nameštenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, donesene 12. novembra 2021., od utorka, 16. novembra 2021., za ulazak u prostor Osnovne škole Trpinja potrebno je doneti na uvid COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cepljenju, preboljenju, odnosno testiranju, navedenih u članku 7. Odluke Stožera civilne zaštite.

Odluku Stožara civilne zaštite Republike Hrvatske možete pročitati pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO TAKMIČENJE U KROSU
Administrator / datum: 17. 11. 2021. 11:13

 

      Županijsko takmičenje Vukovarsko – srijemske županije održano je 16.11.2021. na stadionu Cibalia u Vinkovcima.

Našu školu su predstavljali učenici 8. razreda Aljoša Tešanović i Jelena Maljenović. Ovom prilikom izostao je rezultat ali su učenici ostvarili  nova poznanstva sa učenicima drugih škola iz naše županije, razvijali su takmičarski i navijački duh i ono najvažnije pokazali su šta znači biti fer play takmičar.


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O PRELASKU SA NASTAVE PO MODELU C NA NASTAVU PO MODELU A-NASTAVA U ŠKOLI
Administrator / datum: 9. 11. 2021. 13:20

Dragi učenici,

obaveštavamo vas da se u četvrtak, 11. novembra 2021. , vraćamo na nastavu po Modelu A- nastava u školi (svi razredi). Molimo vas da poštujemo epidemiološke mere i pozivamo sve učenike da ponesu maske.

Nastava će se odvijati prema rasporedu, učenici razredne nastave idu u prvu smenu, a učenici predmetne nastave pohađaju školu u drugoj smeni.

Više o merama možete pročitati u prilogu.

 

 


[OPŠIRNIJE]FESTIVAL LEPE REČI VUKOVAR 2021.
Administrator / datum: 9. 11. 2021. 09:46

   Učenici Osnovne škole Trpinja učestvovali su 29. i 30. novembra 2021. godine na Festivalu lepe reči u organizaciji KUD-a Sloga iz Vukovara. Projekat je finansiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U dvodnevnoj manifestaciji su učestvovali učenici osnovnih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu po modelu A i učenici koji slušaju srpski jezik i kulturu po modelu C.

   Takmičenje je trajalo dva dana, a učesnici su podeljeni u dve kategorije. U kategoriji mlađih učesnika učestvovali su učenici od 3. do 6. razreda, a u kategoriji starijih učesnika bili su učenici 7. i 8. razreda. Prvi dan Festivala lepe reči bio je predviđen za takmičenje literarnog stvaralaštva, gde su se predstavili Vladana Maričić, učenica 6.razreda sa pesmom Na krilima mašte i Teodor Vranješević, učenik 8.razreda sa pesmom Sloboda.

  Drugi dan je bio predviđen za takmičenje recitatora. Svoje recitatorske sposobnosti pokazale su učenice 8.razreda, Anja Maširević sa pesmom Zagonetka Miroslava Antića i Anđela Vukajlović sa pesmom Dižimo škole Jovana Jovanovića Zmaja.

   Iako ove godine našim učesnicima nije dopala nijedna nagrada, verujemo da ih to neće sprečiti  da i dalje razvijaju svoje potencijale, da stvaraju nova poznanstva i što je najvažnije da neguju svoj kulturni identitet govoreći maternjim jezikom i služeći se ćiriličkim pismom.


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O NASTAVKU NASTAVE PO MODELU C-NASTAVA NA DALJINU
Administrator / datum: 4. 11. 2021. 14:18

Zbog loše epidemiološke situacije u vezi epidemije KOVID-19 koronavirusa, donosi se Odluka o nastavku nastave po Modelu C-nastava na daljinu za sve školske ustanove (svi razredi ) kojima je Vukovarsko-sremska županija osnivač .

Ova Odluka primenjuje se za vremenski period od 8.-12. novembra 2021. godine.


[OPŠIRNIJE]ŠKOLSKO TAKMIČENJE U STONOM TENISU
Administrator / datum: 29. 10. 2021. 13:25

        Učenici naše škole, članovi Sportske sekcije, održali su školsko takmičenje u stonom tenisu. Jedanaest učenika je učestvovalo u samom takmičenju. Osim uloge takmičara, svi su imali priliku biti i sudija na takmičenju. Naravno, to zahteva i poznavanje pravila igre koje smo tokom časova sekcije usvojili.

         Na malom odmoru, učenici nižih razreda su imali priliku da vide kako izgleda takmičenje. Pokazali su se kao odlična publika.

         I za kraj, ono najvažnije, sledilo je proglašenje pobednika. Treće mesto je zauzeo učenik 7. razreda Luka Vujić, drugo mesto je pripalo učeniku 8. razreda Alekseju Radiću i kao najbolji igrač se pokazao Aljoša Tešanović, takođe učenik 8. razreda.


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O JESENJEM RASPUSTU
Administrator / datum: 29. 10. 2021. 09:44

Dragi učenici, 

u ponedeljak, 1.11. nema nastave zbog državnog praznika. Jesenji raspust počinje 2.11. i traje do srede 3.11.2021.

Nastava počinje u četvrtak, 4.11. online za sve razrede prema redovnom rasporedu. Više informacija dobićete od svojih odeljenjskih starešina.

Želimo vam radosne slobodne dane!


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O PRELASKU NASTAVE NA MODEL C- NASTAVA NA DALJINU
Administrator / datum: 28. 10. 2021. 14:55

U skladu sa uputstvima Stožera civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije donosi se Odluka o prelasku na Model c nastave-nastava na daljinu u svim školskim ustanovama (svi razredi), kojima je Vukovarsko-sremska županija osnivač.

Odluka se primenjuje za dane 4. novembra i 5. novembra 2021. godine.


[OPŠIRNIJE]DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE-DANI HLEBA
Administrator / datum: 25. 10. 2021. 09:40

             U petak, 22.oktobra u našoj školi obeležili smo Dane hleba. Vredne ruke naših učenika pripremale su različite vrste pekarskih proizvoda i kolača. Učionice su bile pune slatkih i slanih poslastica, na stolovima mogle su se naći kiflice, kolačići, sendviči, palačinke, štrudlice, pite... Učenici su s osmehom i zadovoljstvom pokazli kulinarske veštine i na taj način zajedno sa svojim učiteljima zahvalili se za sve plodove koje nam zemlja daje. Kreativnosti nije manjkalo ni u likovnim radovima naših najmađih učenika. Ovaj dan prošao je u radostima i dobrom raspoloženju.


[OPŠIRNIJE]AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA
Administrator / datum: 21. 10. 2021. 09:02

            U utorak, 19.10.2021. godine provedena je akcija sakupljanja starog papira u našoj školi. Kao i prijašnjih godina, cilj akcije je motivacija i edukacija najmlađih o korisnosti sakupljanja starog papira te zaštita šuma jer se sakupljenom jednom tonom starog papira od seče spasi 20 stabala. Papir je sirovina koja se izvrsno reciklira i na taj način vraća u svakodnevnu upotrebu čime se štedi energija, čuvaju šume i značajno smanjuje onečišćenje vode i zraka.

 

 

 

 

U ovoj akciji rezultat sakuplјanja starog papira je sledeći:

1. razred – 26,7 kg 

2. razred – 140,6 kg 

3. razred – 70,5 kg

4. razred – 50,9 kg

5. razred – 49,8 kg

6. razred – 50,8 kg

7. razred – 50 kg

8. razred – 45,3 kg

Škola – 71,5 kg

            Ukupno je sakuplјena      556,1    kg starog papira.

Svi učenici i radnici škole doprineli su akciji donoseći stari papir, a uvidom u sakupljeno ustanovljeno je da je 2. razred sakupio najviše papira te im upućujemo posebne čestitke.

Još jednom, hvala svima koji su doprinijeli ovoj akciji na bilo koji način. Do iduće  godine sakupljajte stari papir negde u kutijama kod kuće, pa ga donesite u školu u sledećoj akciji koju ćemo organizovati u drugom polugodištu.

Veselimo se novim akcijama koje ćemo podržati za čišće, zdravije i mirisnije sutra!!!

  

Veće učenika i ekolozi


[OPŠIRNIJE]DEČJA NEDELJA
Administrator / datum: 11. 10. 2021. 10:25

          U okviru Dečje nedelje, 4.- 8. oktobra 2021. godine, obeležili smo Međunarodni dan deteta prikladnim aktivnostima i igrama za decu.

Za učenike nižih razreda naše škole organizovano je takmičenje u brzom vezivanju pertli. Vezivanje pertli predstavlja jednu od prvih veština koje bi jedan školarac trebao da savlada, ali u praksi to ne polazi baš svakom za rukom. Ideja za ovo takmičenje je došla na osnovu činjenice da sve više dece nosi samo patike sa čičkom, nemajući  volje da se uhvate u koštac sa ovim problemom. Učenici su se takmičili u okviru svog odeljenja i u svakom odeljenju su proglašeni najbrži i najspretniji u vezivanju pertli.

Zaključak ovog našeg takmičenja je da u realizaciji postoji visok nivo motivacije dece za učešće kao i za ostvarenje što boljeg rezultata i plasmana.

 


[OPŠIRNIJE]HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN
Administrator / datum: 15. 9. 2021. 07:55

 

             Svojim projektom Hrvatski olimpijski odbor želi potaknuti građane svih dobnih grupa na aktivno bavljenje onim sportovima koji su im na raspolaganju u sredinama u kojim žive i rade.

Kao i u svim školama u Hrvatskoj i u Osnovnoj školi Trpinja  je raznim aktivnostima obeležen Hrvatski olimpijski dan u petak, 10.9.2021.

Učenici naše škole su za taj dan obukli bele majice, koje su simbol sportskih aktivnosti i uputili se sa svojim učiteljima na školsko igralište. Za učenike su organizovane razne sportske i takmičarske igre u kojima su svi uživali. Posle svake takmičarske igre proglašeni su pobednici.

Više pogledajte u priloženim fotografijama!


[OPŠIRNIJE]PRIREDBA DOBRODOŠLICE ZA UČENIKE PRVOG RAZREDA
Administrator / datum: 9. 9. 2021. 14:21

Učenici razredne nastave priredili su priredbu dobrodošlicu za naše najmađe učenike- prvačiće. Recitacijama i pesmom učenici su poželili novim drugarima puno lepih školskih dana,osmeha i radosti,ali i novih znanja. Poručili su kako  je u našoj školi  lepo biti i  da će puno znanja dobiti. Na kraju zasladili su se svi, a naši novi učenici sa njihovom učiteljicom kreću u svet učenja.

Srećno!


[OPŠIRNIJE]OBAVEŠTENJE O POČETKU ŠKOLSKE 2021/2022. GODINE
Administrator / datum: 2. 9. 2021. 12:26

U ponedeljak, 6. septembra počinje nova školska godina.

 Prvi dan škole započeće službom u crkvi u 9.00 časova. Nastava za učenike od 5.-8. razreda počinje u 10.00 časova, a za učenike od 1.-4. razreda nastava počinje u 12.00 časova.

Vidimo se!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju