preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trpinja

Login
 

eDnevnik

  

CISOK

e-Usmjeravanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

ONLAJN KATALOG ŠKOLSKE BIBLIOTEKE

Katalog obaveznih udžbenika

<\a>

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MOJE TELO I JA
Autor: Administrator , 28. 4. 2022.

Obrađujući nastavnu jedinicu u 2. razredu „Moje telo“, posebno smo obratili pažnju na pravilno držanje tela i ulogu kostiju u svemu. Govorili smo o zdravlju, zdravoj prehrani i imali nedelju zdravlja. Pevali smo pesmicu „Telo“, čitali o telu i delovima tela u enciklopedijama. Poigrali smo se i puzlama, slažući i imenujući delove tela.

 Provodili smo različite vežbe i poligone u učionici. Zaključili smo da ljudski kostur pruža organizmu strukturu i štiti unutrašnje organe od mogućeg oštećenja. Isto tako, ljudski kostur ima jednu od najvažnijih uloga u pravilnom držanju tela i zato smo odlučili napraviti veliki model ljudskog kostura od rolna papira za učionicu te male modele koje su izradili učenici.

Radove smo izložili u našoj učionici i oni su nam poslužili da naučimo da svaka osoba ima kostur sastavljen od mnogobrojnih kostiju. Odrasli ih imaju oko dvesto, a  deca ih imaju nešto više. Kosti daju telu oblik, razmeštene na mnogo načina čuvaju unutrašnje organe, ali su važne za još mnogo toga.  Kosti u telu su različite, one su žive, neprestano se pregrađuju, rastu i menjaju se, a istovremeno su i lagane i jake.

Kosti nam pomažu svaki dan u obavljanju raznih poslova zato se trebamo potruditi ih čuvati. Slomljene kosti se mogu izlečiti, ali to traje dugo i nije toliko zabavno dok čekamo oporavak jer se ne možemo kretati i obavljati razne aktivnosti.

 

Zato smo u saradnji sa bibliotekarkom istražili kako zaštititi naše kosti. U tome nam je pomoglo dosadašnje iskustvo i enciklopedije koje smo pronašli na ovu temu.

Zajednički smo izradili plakat sa nekoliko saveta o zaštiti i zdravlju naših kostiju:

1. Zaštitita kosti lobanje (ona štiti mozak) nošenjem kacige za vožnju biciklom, rolanje i pri ostalim sličnim sportovima.

2. Ako igramo fudbal, rukomet, košarku, odbojku ili slične sportove uvek treba da nosimo svu odgovarajuću i potrebnu opremu.

3. Piti dosta mleka i drugih mlečnih proizvoda. Oni sadrže kalcijum u velikoj količini i razne druge sastojke, kao što je  vitamin D, koji pomažu kostima da su čvrste i jake.

4. Za pravilan rast i razvoj kostiju bitna je i druga hrana kao što je plava riba, jaja i zeleno lisnato povrće.

5. Baviti se nekim sportom, biti aktivni, trčati, skakati, plesati, plivati…


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju