2017-03-07 14:25:25

OBELEŽEN DAN MATERNJEG JEZIKA

U Srpskom kulturnom centru, u Vukovaru, 21. februara 2017. godine, održana je tribina povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.
Na tribini su učestvovali i učenici Osnovne škole Trpinja. Program je otvorila učenica petog razreda, Miljana Milovanović pesmom "Kosovski božuri", uz muzičku pratnju učitelja muzičke kulture Siniše Agića, i učenica Jasmina Manojlović, koja je recitovala stihove pesme "Otadžbina", Đure Jakšića.
Predavanje o našem maternjem, srpskom jeziku, održala je direktorka naše škole dr Vesna Vujić, koja nam je govorila o razvoju srpskog jezika i pisma kroz istoriju, te o povezanosti srpskog i hrvatskog jezika. Takođe, dr Vesna Vujić je ukazala i na poražavajuću statistiku i neznanje koje vlada u našem narodu jer je velik procenat Srba koji nisu svesni da je njihov maternji jezik srpski, samo zato što se služe ijekavicom.
Važno je da znamo ko smo, šta smo i koje je naše vekovno ognjište, a znavši te činjenice, znamo i svoj maternji jezik i pismo – ćirilicu, koji su sastavni deo nacionalnog identiteta.
Ova tribina je zatvorena pesmom "Vidovdan" u izvođenju učenice Miljane Milovanović, a učenik sedmog razreda, Milan Milovanović, govorio je prigodne stihove Alekse Šantića koji poručuju: „Ostajte ovde!“


Osnovna škola Trpinja