preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trpinja

 > Naslovnica
vijesti

Profil Klett - Let's Build a Story

Autor: Administrator , 28. 6. 2018. 12:14

Učenica osmog razreda OŠ Trpinja Valentina Lazić osvojila je drugo mesto na literarnom takmičenju Let's Build a Story organizovanom od strane izdavačke kuće Profil Klett. Žiri, kojega su činile Paola Accatoli, Tena Štivičić i Mirela Priselac Remi, izdvojio je Valentininu priču The Squirrel from the Wheldrakeleaf Castle kao jednu od najbolje tri u konkurenciji od 468 priča koje su pristigle na konkurs iz cele Hrvatske. Naša učenica je pod mentorstvom nastavnika engleskog jezika, Gemeri Dine, posložila 9 zadanih slika te napisala priču koja će biti izdana u zbirci najboljih priča i biti distribuirana svakoj osnovnoj školi u Hrvatskoj.

Priču možete pročitati na linku https://www.profil-klett.hr/price-hrvatskih-osmasa.

 [više]

ZAVRŠNA PRIREDBA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Autor: Administrator , 26. 6. 2018. 09:21

     U našoj školi je u petak  8.6.2018. godine sa početkom u  19.30 časova održana završna priredba za kraj još jedne uspešne školske godine.

 

     Priredba je započela svečano - himnom škole u izvođenju školskog hora, a nastavila se u vedrom i veselom raspoloženju za koje su zaslužni pevanje, plesanje, recitovanje i gluma naših učenika.

Već tradicionalno, u našoj školi se proglašava učenik generacije. Ove je školske godine za učenika generacije proglašena učenica Jovana Prokić kojoj je odeljenjski starešina Miloš Ivković uručio poklon kao nagradu za postignute odlične rezultate u osmogodišnjem školovanju. Nadamo se da će joj ovaj mali poklon biti draga uspomena na osnovnu školu.

 

     Iako brojčano mali, pokazali smo koliko smo veliki - jednosatnim sadržajno bogatim programom razveselili smo naše najmilije goste i veselo pozdravili dolazak zasluženog letnjeg raspusta.

 [više]

SMOTRA LITERARNOG STVARALAŠTVA

Autor: Administrator , 14. 6. 2018. 13:07

Na 21. Danima kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, na smotri literarnog stvaralaštva, u organizaciji Koordinacionog odbora SKD Prosvjeta za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem, tročlani žiri u sastavu: Milica Stojanović, Mišo Nedeljković i Branislava Jurišić Maričić učeniku osmog razreda Osnovne škole Trpinja, Marku Knežević, u konkurenciji osnovnoškolskih literarnih radova, dodelili su treće mesto za pesmu Pišem da ti kažem.
           

Pišem da ti kažem

Pišem da ti kažem,

jer uživo ne umem,

neću da te lažem,

za tebe ću da umrem!

 

Pišem da ti kažem,

želim u san da mi se vratiš.

Hoću  da ti dokažem

da sa mnom vreme ne tratiš.

 

Pišem da ti kažem,

drukčije ne znam kako,

da te vidim s drugim,

rasp'o bih se k'o staklo.

 

Iskreno ti pišem

koliko ti se divim,

ne mogu da dišem,

kada te u gradu vidim.

 

Na kraju ti pismom govorim

da te želim pokraj sebe,

 ako treba i smršaću za tebe!

 [više]

POZIV NA ZAVRŠNU PRIREDBU

Autor: Administrator , 7. 6. 2018. 10:10

U petak, 8.6. 2018. godine u 19.30 časova u školskom dvorištu održaće se završna priredba.

   Pozivamo sve roditelje učenika i meštane da dođu na zajedničko druženje i svojim prisustvom uveličaju našu priredbu.

 

   Veselimo se Vašem dolasku!

 [više]

DANI ĆIRILICE 2018

Autor: Administrator , 4. 6. 2018. 10:29

"Dani ćirilice" pokrenuti su u Bavaništu sa željom da doprinesu očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere.

Na ovogodišnjem konkursu „Dani ćirilice 2018“ , učenik trećeg razreda naše škole Stefan Miković osvojio je treću nagradu za izradu lutke obučene u narodnu nošnju iz bakinog kraja u kategoriji učenika osnovnih škola. U kategoriji literarnih radova učenik Nikola Jovanović je zauzeo četvrto mesto za koje je dobio pohvalu i priznanje "Čuvar srpstva", a u kategoriji kaligrafije učenica šestog razreda Milijana Štula i Nađa Stojković takođe su dobile priznanje. Za svoj literarni rad učenik Milan Milovanović dobio je priznanje "Čuvar srpstva".

Konkurs već tradicionalno raspisuje Udruženje „Dani ćirilice Bavanište“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Naši učenici su svojim radovima lepo predstavili našu školu te se veselimo budućoj saradnji .

 [više]

DAN SPORTA

Autor: Administrator , 25. 5. 2018. 11:49

Prošlog petka, 18.05.2018. u našoj školi je obeležen Dan sporta.

Dan smo započeli jutarnjom vežbom i vežbama oblikovanja koje su predvodile učiteljice nižih razreda. Nakon kratke pauze i podele učenika nižih i viših razreda u ekipe, započeli smo sa štafetnim igrama koje je vodila nastavnica fizičke i zdravstvene kulture Sanja Šerbić zajedno sa učiteljicama nižih razreda. Štafetne igre su najviše radovale one najmlađe, dok su učenici viših razreda uživali i u kolektivnim sportovima kao što su fudbal i odbojka.

Lepo vreme nas je poslužilo  pa je celokupni ugođaj Dana sporta popraćen dobrim raspoloženjem, vedrim i takmičarskim duhom.

 

Sportski pozdrav!

 
 [više]

MALI VOLONTERI POMAŽU NAPUŠTENIM PSIMA

Autor: Administrator , 26. 4. 2018. 16:15

Naša škola je, u periodu od 18.4.2018. do 24.4.2018., organizovala akciju prikupljanja pomoći za napuštene pse (granule, konzerve, igračke, posudice za hranu…).
Naši učenici, njihovi roditelji i zaposlenici škole su se, kao i uvek, vrlo rado odazvali akciji. Sve sakupljeno su naši mali volonteri, u pratnji svojih učitelja, odneli u veterinarsku ambulantu Anubis Klub u Vukovaru. Tamo nas je dočekala dr veterinarske medicine Vesna Marošinac. Upoznala nas je sa ambulantom i pokazala nam instrumente i životinje koje su trenutno na lečenju. Razgovarali smo o problemima napuštenih pasa te na koje načine možemo da pomognemo istima. Zatim su volonterke i članice udruženja Rocco iz Vinkovaca koja pomaže napuštenim psima Tanja Glujić i Ružica Ninić izvele pse koje su spasile sa ulice i ispričale nam njihove tužne priče. Nakon toga su naši učenici, zajedno sa volonterkama i svojim učiteljima, prošetali pse, igrali se s njima i slikali. Namirnice smo predali predstavnicama udruženja Rocco nakon čega smo napravili nekoliko zajedničkih fotografija.
Naši mali volonteri su bili oduševljeni druženjem sa psima i izrazili su želju da ponovimo ovakvu posetu. Takođe su rekli da bi vrlo rado da dođu da prošetaju pse kad god im se ukaže prilika.

 [više]

PROVEDENA JOŠ JEDNA AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Autor: Administrator , 26. 4. 2018. 10:44

   U toku svake školske godine u našoj školi organizuju se dve akcije sakupljanja starog papira. Prvu akciju realizujemo u prvom polugodištu, a drugu smo proveli u utorak 24.4.2018. godine. Cilј ovih akcija je razvijanje svesti o očuvanju okoliša, jačanje osećaja povezanosti s prirodom i edukacija učenika o načinima i procesu recikliranja otpada, odnosno da se ukaže na problem rešavanja razgradivog otpada, pogotovo ako se zna da papir čini skoro 30 posto onog što svakodnevno završava u kontejnerima za smeće. Takođe, želimo da ukažemo i na sledeće:

• godišnje se u proseku utroši 50 kg papira po stanovniku Zemlje,

• tvornice papira uštede do 40% energije proizvodeći od recikliranog papira, a ne iz drveća,

• stablu je potrebno 30 i više godina da izraste, a njegovom sečom moguće je dobiti svega nekoliko knjiga i sveski,

• otpadni papir je vredan poput zlata jer se njegovom reciklažom čuvaju šume, štedi energija, smanjuje onečišćenje vode i vazduha te smanjuje velika količina otpada na odlagalištu,

• ako odvojeno prikupimo i recikliramo 1 tonu otpadnog papira, spasili smo 20 mladih stabala, uštedeli oko 60.000 litara vode, potrošili upola manje energije i 15 puta manje onečistili otpadne vode!

 

            U ovoj akciji rezultat sakuplјanja starog papira je sledeći:

1. razred – 16.7 kg 

2. razred – 83.6 kg 

3. razred – 61.9 kg

4. razred – 107.2 kg

5. razred – 24.5 kg

6. razred – 34.7 kg

7. razred – 33.2 kg

8. razred – 62.8 kg

Škola – 570  kg

 

            Ukupno je sakuplјeno 994.6 kg starog papira.

 

Svi učenici i radnici škole doprineli su akciji donoseći stari papir, a uvidom u sakupljeno ustanovljeno je da je,  izuzev škole, 4. razred sakupio najviše papira.

 

Hvala svim učenicima, učitelјima, roditelјima i meštanima Trpinje koji nam pomažu već dugi niz godina!
 

 

                                                                                  Veće učenika i ekolozi

 [više]

SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Administrator , 24. 4. 2018. 10:22

   Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.
Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine.

  Tako su i učenici koji pohađaju sekciju Bibliotekari obeležili taj veoma važan dan u školskoj biblioteci. Imali su zadatak da se na čas zamisle kao pisci te da osmilse naslove  knjiga. Nastali su veoma zanimljivi naslovi: Knjiga smešnih pesama, Arapi na Divljem zapadu, Sve i svašta ,to je divlja mašta, Moja prva ljubav, Dani sreće... Učenici su izložili svoje  maštovite naslove,a zatim su ilustrovali  svoje naslove. Nastavni čas je završio čitanjem omiljenih pasusa knjiga iz školske biblioteke.

 

 [više]

DOBRO JE ČINITI DOBRO

Autor: Administrator , 3. 4. 2018. 14:21

   Kako bismo ulepšali nadolazeće praznike onima kojima je pomoć potrebna, u periodu od 26.3.2018. do 28.3.2018., organizovali smo humanitarnu akciju kojom smo prikupljali trajne proizvode (brašno, šećer, testeninu...), slatkiše i sredstva za ličnu higijenu. 

   Naši učenici, njihovi roditelji i zaposlenici naše škole su se, kao i uvek, vrlo rado odazvali i aktivno uključili u sakupljanje namirnica. Sve sakupljeno su naši mali volonteri u pratnji svojih učitelja odneli u socijalnu samoposlugu „Duga“ u Vukovaru. Tamo nas je susretljivo dočekala gđa Tamara Mikulić, koja nas je upoznala sa prostorom i načinom na koji funkcioniše socijalna samoposluga, te nas pozvala da se i sami aktivno uključimo u volontiranje i podelu namirnica potrebitima.

   Prva socijalna samoposluga u Vukovaru otvorena je 4.4.2014., na samom početku imali su 120 korisničkih porodica da bi vremenom taj broj narastao na 640 porodica koje žive negde oko nas, a nemaju osnovne uslove za život. Korisnici dolaze jednom mesečno po namirnice, deli im se onoliko koliko su taj mesec uspeli prikupiti i u skladu sa brojem članova porodice. Tužni zbog teških ljudskih sudbina, istovremeno i srećni što su baš oni pomogli da neka porodica lepše proslavi nadolazeće praznike, zadovoljni zbog dogovora o budućoj saradnji naši mali volonteri su zasluženo otišli na prolećni raspust.

    

 [više]

MALI,A VELIKI-VELIKI, A MALI

Autor: Administrator , 28. 3. 2018. 11:47

Ove školske godine je u našoj školi pokrenut projekat „Mali volonteri“. Cilj toga projekta je unapređivanje volonterskih aktivnosti potrebnih za razvijanje empatije, tolerancije, humanosti i međukulturne različitosti.

     Učiteljice i učenici 3. i 4. razreda su odlučili da se i oni uključe u ovaj veliki projekat. Osmislili su radionicu koju su nazvali „Mali, a veliki - veliki, a mali“. Učenici su ovde „mali“, a „veliki“ su penzioneri nešeg sela. Želja im je bila da kroz neformalno druženje ulepšaju starima njihove penzionerske dane te da se osete korisnima u našoj maloj sredini. Baš kao što i samo ime radionice kaže, napraviće se razmena veština i znanja - „veliki“ će naučiti „male“ ono što oni još nisu, s obzirom na svoje mlade godine, uspeli da nauče, a „mali“ će naučiti „velike“ kako da koriste modernu tehnologiju.

Radionica je počela vraćanjem penzionera u njihovo detinjstvo. Pričali su učenicima kakva je bila škola, učitelji i školske obaveze kada su oni bili osnovci. Učenicima su se posebno svidele anegdote iz školskih dana njihovih gostiju.

Bake su učenike učile ušivati dugmad. Pokazale su im kako se uvlači konac u iglu, kako se konac veže u čvor i kako treba pravilno pridržavati dugme uz platno dok se ušiva da se ne bi uboli iglom. Većini učenika je ovo bio prvi susret sa iglom i koncem, posebno dečacima.   

Deke su govorili kojih su se igara igrali kao deca. Za mnoge od tih igara učenici nisu znali, kao što su npr. pravljenje topova od blata, klikeranje i ubacivanje klikera u roše, kokošije šetnje itd.  

Zatim su učenici svoje goste učili kako da koriste mobilne telefone, tablete i kompjutere. Penzionerima se posebno svidelo što na tim uređajima mogu pronaći i pročitati potrebne informacije o svemu onome što ih zanima. Naročito su bili oduševljeni pametnom tablom pa neki nisu mogli odoleti - morali su je isprobati.

     Nakon učenja, sledi zabava. Tako i na našoj radionici. Brzo su se na stolovima pronašle različite društvene igre: Čoveče ne ljuti se, domine, mica, slagalice, šah ... Svi su uživali.

Nije se znalo ko je ovde “veliki“, a ko „mali“ jer su na licima naših gostiju lebdeli osmesi kao kod razigrane dece.

 [više]

3D OLOVKA -RADIONICE SA UČENICIMA OD 1. DO 4. RAZREDA

Autor: Administrator , 26. 3. 2018. 11:50

U saradnji sa Gradskom bibliotekom Vukovar i klubom "Američki kutak Vukovar" održane su 3D radionice. Na poziv naše bibliotekarke, odazvala se bibliotekarka Anita Baier Jakovac te rado prihvatila poziv da dođe i održi radionice u našoj školi. Učesnici radionica su bili svi učenici od prvog do četvrtog razreda. 

 Radionica o korišćenju  malih uređaja(3D olovke) koji omogućavaju kreiranje trodimenzionalnih objekata, veoma se svidela našim učenicima koji su čitavo vreme vredno radili pokušavajući  da kreiraju što više zanimljivih trodimenzionalnih objekata.

Našoj smo se gošći zahvalili na gostovanju te izrazili želju za nastavkom saradnje.

 [više]

UČENICI NIŽIH RAZREDA POSETILI BIOSKOP U VUKOVARU

Autor: Administrator , 22. 3. 2018. 14:22

     U četvrtak, 19.3. 2018. učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama i pedagogom škole posetili bioskop u Vukovaru i pogledali film „Lepotica i zver“.

     Lepotica  i zver je fantastično  putovanje Bele, pametne, lepe i samostalne devojke koju Zver zarobi u svom dvorcu. Uprkos svojim strahovima, Bela se sprijatelji sa začaranim osobljem te uviđa plemenito srce i istinskog princa koji se kriju iza strašnog izgleda svog domaćina. Naoružana hrabrošću, otvorena srca, unatoč svakoj opasnosti, Lepotica uspeva osloboditi Zver strašne kletve.

Stara priča, koju smo svi toliko puta čuli, o strašnoj Zveri i prelepoj devojci ovog puta je preseljena u novi svet savremenog 3D iskustva koji je oduševio i ostavio bez daha naše mališane.

   

 [više]

NAŠI UČENICI UČESTVOVALI NA PRIREDBI POVODOM 8. MARTA

Autor: Administrator , 20. 3. 2018. 12:22

   Učenici dramske sekcije Osnovne škole Trpinja učestvovali su na osmomartovskoj priredbi u organizaciji SKD Prosvjeta pododbora Vukovar. Učenik osmog razreda Milan Milovanović govorio je stihove "Pesme ženi" Jovana Dučića, a učenici šestog razreda Miljana Milovanović i Stefan Bjelić izveli su kraći igrokaz kojim su nasmejali publiku. Pored učenika Osnovne škole Trpinja učestvovali su i recitatori Gimnazije Vukovar, plesna grupa Venera, vokalni solisti, Slavko Bubalo na gitari te Mina Guja i Nataša Lapčević na klaviru.
 Priredba je zatvorena uz poziv na sledeće druženje povodom Vaskrsa.

 [više]

BROŠURA ZA RODITELJE-"INTERVJU S RODITELJIMA - ODGOVORI KOJE JE DOBRO ZNATI'' Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 1. 3. 2018. 13:59

  Ured za suzbijanje zlouporabe droga objavio je brošuru za roditelje namenjene informisanju roditelja o novim psihoaktivnim materijama. U njoj će roditelji moći da nađu osnovne informacije šta su psihoaktivne materije (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gde  iste mogu da  se nabave i koje su zdravstvene posledice konzumacija istih.

 

Više pogledajte u priloženoj brošuri (opširnije).

 [više]

ISTI, A RAZLIČITI

Autor: Administrator , 27. 2. 2018. 13:00

   Ovogodišnji maskenbal je održan 18.februara 2018. u Domu kulture u Trpinji. Nositelji maskenbala su bili učenici 8.razreda sa svojim odeljenjskim starešinom Milošem Ivkovićem, a tema je bila „Isti, a različiti“.

U programu su učestvovali svi učenici naše škole i tako doprineli da se brojna publika, koja je došla da nas podrži, dobro zabavi. Podeljene su i nagrade za najbolje maske i limbo ples. Za najbolje maske su proglašeni Kruela Devil, veštica Ivana, Egipćanin te Esma Rredžepova i harmonikaš. Svi smo se jako dobro zabavili i uz puno  truda sve je ispalo kako smo zamislili. Zahvaljujemo se sponzorima koji su omogućili bogate nagrade.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Autor: Administrator , 22. 2. 2018. 13:53

 Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se svake godine 21. februara s ciljem unapređenja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te negovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti.
  Učenici šestog i sedmog razreda naše škole, gde se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu, imali su zadatak da kroz razgovor sa svojim bakama i dedama saznaju značenje arhaičnih izraza koje su dobili na nastavnim listićima. Plakat su ukrasili slovima staroslovenske azbuke, a na sredini su ispisali stihove pesme Jezik roda moga, Petra Preradovića, te su oko stihova ispisali arhaične izrazre uz prevod na savremen jezik.
Na plakatu su se našle reči kao što su: čakšire, kredenac, ganak, deran, sokak, drum, šor i mnoge druge reči koje su zamenjene savremenim rečima.
    Cilj zadatka je bio da učenici pokažu da se jezik ponaša kao živo biće, rađa se, raste, razvija se, a ponekad, nažalost i umire.

 

 [više]

OBELEŽEN SVETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

Autor: Administrator , 22. 2. 2018. 13:38

 

  U školskoj biblioteci obeležili smo Svetski dan čitanja naglas sa učenicima 5. razreda koji pohađaju sekciju Bibliotekari. Svetski dan čitanja naglas obeležava se 16. februara, a pokrenula ga je 2010. godine svetska organizacija LitWorld kao izraz prava na pismenost za sve ljude kao jednog od osnovnih ljudskih prava.Tom prigodom je bibliotekarka zajedno sa učenicima organizovala u biblioteci čitanje    naglas, ali na zabavan način.

  Zadatak je zamišljen na način da učenik pre čitanja izvuče papirić na kojem piše zadatak  na koji način treba da se pročita izabrani tekst. Tako su učenici čitali sa naglaskom kao da nisu iz Hrvatske, izmenjivali su tiho i glasno čitanje, čitali su kao vodioci vesti, čitali su poput robota, a bilo je tu brzog i sporog čitanja... Priče i pesme pročitane  su na drugačiji način pa smeha i veselja nije nedostajalo.

 Na kraju časa složili smo se da ovakvo druženje uz knjigu svakako trebamo da ponovimo.

 [više]

UČESTVOVANJE NA KULTURNOJ MANIFESTACIJI POVODOM SVETOG TRIFUNA

Autor: Administrator , 20. 2. 2018. 14:16

   Povodom dana Svetog Trifuna, SKD Prosvjeta pododbor Vukovar organizovala je kulturnu manifestaciju koja se održala u petak, 16. februara 2018. u Ružičkinoj kući u Vukovaru.U programu su učestvovali, pored etno gupe Đurđevak, Duleta Prodanovića, Nikoline Nešić, pevačke grupe SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj i recitatora SKD Prosvjete pododbora Vukovar, i članovi dramske sekcije Osnovne škole Trpinja koji su izveli kratak igrokaz o vinu, nasmejali publiku i od njih izmamili velikodušan aplauz.

   Manifestacija je zatvorena uz poziv za sledeće druženje na istom mestu, a povod će biti Dan žena, 8. mart.

 [više]

POZIV NA MASKENBAL

Autor: Administrator , 6. 2. 2018. 09:31

Pozivaju se roditelji učenika i svi meštani da svojim dolaskom razvesele maskenbal koji će se održati u nedelju, 18.02.2018. godine u Domu kulture u Trpinji. Program počinje u 19.00 časova.

Veselimo se Vašem dolasku!

 [više]

PROSLAVA SVETOG SAVE I DANA ŠKOLE

Autor: Administrator , 1. 2. 2018. 11:22

Naša škola 27. januara već tradicionalno proslavlja školsku slavu i Dan škole. Taj dan je sa razlogom odabran da bude i Dan škole jer na taj dan Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Savu, srpskog princa, monaha, igumana, književnika, začetnika školstva, diplomata i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Svetosavska akademija održana je u crkvi Sv. Vaznesenja Gospodnjeg nakon svete liturgije. Učenici naše škole pripremili su zajedno sa svojim nastavnicima i uspešno izveli nekoliko pesama i recital o Sv. Savi. Ono što je najviše oduševilo sve prisutne, bilo je deklamovanje svetosavskih pesama učenika prvog razreda i dece predškolskog uzrasta. Njihov trud je bio nagrađen darivanjem ovogodišnjeg kuma prepunim i bogatim paketićima čime je mališanima izmamio veseli osmeh na lice. Program je nastavljen u školi gde se posvetio slavski kolač. Zamolili smo velikoga oca, Svetoga Savu, zaštitu i pomoć u učenju i radu i ove godine.

 

 [više]

HUMANITARNA AKCIJA "ZAJEDNO ZA VASU"

Autor: Administrator , 16. 1. 2018. 13:58

   U organizaciji Zajedničkog veća opština iz Vukovara 15. januara 2018.godine počela je humanitarna akcija „Zajedno za Vasu“. Vasilije Sentivanac je 18-godišnji mladić iz Borova koji boluje od akutne limfoblastične leukemije T imunofenotipa, i kome je potrebna pomoć ljudi dobre volje.

  Učenici i radnici Osnovne škole Trpinja priključili su se ovoj humanitarnoj akciji i sakupljanju novčanih donacija kako bi doprineli ozdravljenju ovog mladića kojem je pomoć neophodna.

Vasi želimo svako dobro i brzo ozdravljenje!

 [više]

PRAZNICI SU PRED NAMA

Autor: Administrator , 15. 1. 2018. 10:39

U petak 22.12.2017. godine održan je integrisani radni dan na temu Praznici su pred nama povodom novogodišnjih i božićnih praznika. Svi učenici su išli u prepodnevnu smenu s početkom  u 9.00 časova.

   Za veselo raspoloženje u nižim razredima pobrinuli su se učenici i njihove učiteljice s bibliotekarom. Na samom početku su učenici poslušali bajku koju su im čitali učenici 4.razreda, a bibliotekarka je istu popratila slikama na projektnom platnu. Sledeća aktivnost je bila izrada novogodišnje jelke i Deda Mraza od kolaž papira. Između aktivnosti učenike je posetio i Deda Mraz te im podelio čokoladice, a za uzvrat je dobio pesmu i osmeh. Poslednje aktivnosti su bile bojanje jelke i Limbo dens.

   Učenici viših razreda bili su grupirani u dve grupe - 5. i 6. razred su činili jednu grupu, dok su 7. i 8. razred činili drugu. Učenici viših razreda odradili su četiri radionice iz engleskog jezika. Na samom početku otpevali su nekoliko pesama uz pokrete, zatim su pogledali prezentaciju o Božiću i raznim tradicijama u zemljama širom sveta, a nakon toga naučeni vokabular primenili u raznim igrama i kvizovima znanja. Drugi deo radionice bile su božićne karaoke u kojima smo pevali tradicionalne božićne pesme (Jingle Bells, We Wish You a Merry Christmas i sl.). Na kraju su učenici igrali igru muzičke stolice, te su se svi razišli veseli, zadovoljni i sretni zbog nadolazećih praznika.

 [više]

OBAVEŠTENJE O POČETKU DRUGOG POLUGODIŠTA ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE

Autor: Administrator , 28. 12. 2017. 11:15

Nastava u drugom polugodištu školske  2017/2018.  godine počinje u ponedeljak, 15. januara 2018. godine. U jutarnju smenu kreću učenici od petog do osmog razreda, a popodne učenici od prvog do četvrtog razreda. Nastava će se odvijati prema rasporedu.

 [više]

"DECA, PESNICI RODA SVOGA"

Autor: Administrator , 14. 12. 2017. 11:47

 Na završnoj manifestaciji u okviru projekta „Deca, pesnici roda svoga” u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, u sportskoj dvorani Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ u Vukovaru,  8. decembra je održano  Veče poezije za učenike sedmih i osmih razreda.

 Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije ovim projektom želi da osnaži stvaralački potencijal i angažman kod učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu, a sve u funkciji zaštite nacionalnog i jezičkog identiteta Srba na ovom području. Na konkurs koji je raspisan u oktobru prijavila su se i dva učenika iz Osnovne škole Trpinja, Marko Knežević i Milan Milovanović.  Oba literarna rada naših učenika su nagrađena. Marko Knežević je napisao "Pesma o Vuku", a Milan Milovanović je napisao pesmu na temu "Prijatelju, pružam ti ruku".

  Nakon što su nagrađeni, učenici su pročitali radove, a u program su se uključili i poznati pesnici i glumci iz Republike Srbije: Miodrag Jakšić, Tatjana Pupovac, Biljana Mrmoš i popularni voditelj Predrag Vuković Peđolino.

 

 [više]

PROVEDENA HUMANITARNA AKCIJA "HUMANOST NA DELU"

Autor: Administrator , 12. 12. 2017. 12:30

Naša škola poznata je po tome što se uključuje u razne humanitarne akcije, a akciju pod nazivom „Humanost na delu“ provodimo već dugi niz godina u organizaciji Veća učenika. Cilј ove akcije  je da pomognemo onima kojima je to potrebno i tako, bar na čas, usrećimo i ulepšamo nekome dane.

Akcija je provedena u toku "Nedelјe solidarnosti", u periodu od 4.12.2017. do 8.12.2017. godine. Učenici su donosili odeću, obuću, slatkiše, školski pribor, igračke i sredstva za ličnu higijenu, a članovi Veća učenika su razvrstali sve što su učenici doneli i složili u kutije koje su kasnije prosledili u vukovarski Crveni krst u nadi da će određena stvar pripasti onome kome je zaista potrebna i da ćemo pojedincima uveseliti nastupajuće praznične dane.

Ovogodišnjom akcijom prikuplјeno je sledeće:

  • 6 kutija i 8 vreća odeće + 2 ruksaka puna odeće,
  • 3 kutije slatkiša,
  • 2 kutije sredstava za ličnu higijenu
  • 1 kutija školskog pribora,
  • 1 kutija obuće,
  • 1 kutija i 1 vreća igračaka.

Presrećni smo bili na kraju kada smo videli pun kamion poklona, koji je otišao u sedište vukovarskog Crvenog krsta, a naša srca su bila ispunjena lјubavlјu, opčinjena plemenitošću i želјom za dobrotom.

Akciji se odazvao veliki broj učenika, nastavnika i ostalih radnika škole te im se svima zahvalјujemo i nadamo se da će ovakvih akcija biti i dalјe u našoj školi jer dobro je činiti dobra dela!

 

 

                                                             Veće učenika

 

 [više]

„ČUDO“ – POSTANITE NAJLJUBAZNIJI U RAZREDU

Autor: Administrator , 11. 12. 2017. 09:48

   Dana 29. novembra  2017. godine  učenici 5.-8. razreda OŠ Trpinja su sa svojim nastavnicima posetili bioskop Sinestar u Vukovaru i gledali film „Čudo“.

   Film „Čudo“ je nastao na temelju istoimenog bestselera R.J. Palasio. Čudo je topla i dirljiva priča puna ljudskosti i nade. August je desetogodišnji dečak koji mora da živi sa teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija zbog kojih nikada nije mogao normalno da ide u školu, sa deset godina ga roditelji ipak upisuju u 5.razred. U školu kreće sa puno straha i neverice i boji se kako će svakodnevno da bude izložen pogledima, zgražanjima i komentarima svojih školskih prijatelja.

   Studio Lionsgate je pokrenuo inicijativu Wonder Certified Kind Classroom kojom se želi podstaknuti ljubazno ponašanje, prihvaćanje i uključivanje od strane učenika osnovnih škola. Zbog toga smo se i mi uključili u projekat u kojem će se svaki razred koji se uključi biti nagrađen sertifikatom ljubaznosti, a najbolji razredi biće nagrađeni i besplatnom projekcijom filma.

 [više]

KUĆICE I HRANILICE ZA PTICE

Autor: Administrator , 8. 12. 2017. 13:02

   Zima je sve bliže pa su učenici  4. razreda odlučili da pticama koje ostaju u našem selu olakšaju hladne zimske dane. Na vannastavnoj aktivnosti "Kreativci", učenici su napravili kućice i hranilice za ptice od recikliranog materijala. Gotove kućice su obojali jakim bojama kako bi privukle ptice, a hranilice napunili njihovom omiljenom hranom. 

     Napravljene kućice i hranilice su postavili u školsko dvorište. U tome im je pomogao domar škole. Kućice i hranilice već nekoliko dana ukrašavaju školsko dvorište, a učenici sa oduševljenjem posmatraju ptice kako ulaze u kućice i kako jedu hranu koju su oni pripremili za njih.

 

 [više]

"MOJA SLIKOVNICA"- PROJEKAT UČENIKA PRVOG RAZREDA

Autor: Administrator , 8. 12. 2017. 09:55

   

   Tokom novembra učenici prvog razreda proveli su projekat pod nazivom „Moja slikovnica“. Cilj projekta je da kod učenika podstaknemo želju za čitanjem i razvijanjem ljubavi prema knjigama, časopisima, novinama... Kroz razgovor o najdražim bajkama i slikovnicama, odnosno o čitanju priča, učenici su opisali kako provode vreme u porodici i podsetili se ko im je najviše čitao priče kad su bili mali. Takođe, svaki učenik je naveo svoju najdražu bajku i pokušao da je prepriča.

   Pomoć u radu imali smo od naših školski volontera koji su nedavno osnovani u okviru projekta „Mali volonteri“ te su oni svojim malim drugarima čitali bajke i sa njima razgovarali o dobru i zlu koje se u svakoj bajci prepliće i suprotstavlja. Začarani u svetu bajke naši najmlađi su se stavili u ulogu ilustratora i oslikali svoju prvu slikovnicu koja je za temu imala slova naših imena, pa smo dobili sedam novih slikovnica u kojima su naša slova oživela, pričala, smejala se i ispričala naše priče.

   Slikovnice smo pridružili brojnim drugim knjigama i časopisima u uglu naše učionice, koji smo nazvali "Naša mala biblioteka",  koje će učenici za vreme odmora i kratkih emocionalnih pauza moći da čitaju, listaju i pregledaju.

 

 [više]

OBAVEŠTENJE O HUMANITARNOJ AKCIJI "HUMANOST NA DELU"

Autor: Administrator , 4. 12. 2017. 11:43

I ove školske godine Veće učenika OŠ Trpinja organizuje humanitarnu akciju pod nazivom „Humanost na delu“  kojom ćemo prikupljati odeću, obuću, slatkiše, školski pribor, sredstva za ličnu higijenu i igračke za one kojima je pomoć potrebna.
Cilj ove akcije je da u okviru nedelje solidarnosti pokažemo humanost i spremnost da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna te da svima ulepšamo nadolazeće praznike.
Akciju ćemo provesti u periodu od 4.12.2017. do 8.12.2017.godine te pozivamo sve učenike i nastavnike naše škole da se uključe i učestvuju u akciji.
Za pomoć se obratite članovima Veća učenika i pedagogu škole. 
 
Unapred hvala!
 
 
                                                  Veće učenika
 [više]

POSETA DEČJEM POZORIŠTU U OSIJEKU

Autor: Administrator , 30. 11. 2017. 14:13

   Učenici razredne nastave  posetili su u utorak, 28. novembra 2017. godine Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i pogledali  predstavu "Džejms i divovska breskva". Gledalištem odzvanjao je zvonki dečji smeh, a avanture jednog  malog dečaka i jedne velike breskve držale su  pažnju naših malih gledalaca do samoga kraja.

 Učenicima se predstava svidela te su se srećni i puni utisaka vratili svojim kućama. 

 [više]

ODRŽAN KOKOKVIZ

Autor: Administrator , 9. 11. 2017. 12:57

   U okviru školskog projekta "Nije tajna, lektira je sjajna" održan je Kokokviz. Učesnici su bili učenici 5. razreda, a u sklopu njihove lektire "Koko u Parizu" Ivana Kušana održan je kviz u poznavanju i razumevanju pročitane lektire. Kviz je vodila bibliotekarka koja je učenike podelila u dve takmičarske grupe. Do samog kraja bilo je napeto i neizvesno, a grupa "Paklena trojka" bila je za par poena bolja od "Kineza"

   Kviz je završen čestitkom i aplauzom pobednicima, a svi učenici su se počastili osvojenim slatkišima.

 [više]

NAŠA ŠKOLA UČESNIK U PROJEKTU "POKRENIMO PROMJENU"

Autor: Administrator , 9. 11. 2017. 11:32

Osnovna škola Trpinja se uključila u projekat „Pokreni promenu“ kojeg provodi Forum za slobodu vaspitanja.  Cilj projekta je prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumevanja i aktivnog građanstva među mladima. Projekat se provodi sa partnerima iz Slovenije, Velike Britanije i Italije, a traje do decembra 2018. godine.

            Učiteljica razredne nastave Svetlana Dragaš i učitelj hrvatskog jezika Miloš Ivković su učestvovali na seminaru stručnog usavršavanja Pokreni promenu!: Volontiranje, dijalog i aktivno građanstvo, održanom u Svetom Martinu na Muri od 23. do 27.10.2017.

            Na petodnevnom seminaru osnažene su kompetencije učesnika u području rada sa mladima s posebnim naglaskom na temu različitosti pa su tako teme obuhvatale identitet, kreativnost u školi, socioemocionalne kompetencije mladih i razvoj njihovog potencijala. Posebna pažnja je pridana sukobu, njegovoj transformaciji, stereotipima i predrasudama, kao i metodologiji poučavanja kontroverznih tema. Znatan deo seminara su obuhvatile teme ljudskih prava i demokratije, populizma, kao i odnosa između medija i stereotipa.

            Učesnici seminara su svakodnevno razrađivali buduće školske projekte čiji je cilj odgovoriti na relevantne i aktualne probleme mladih u školi i lokalnoj zajednici.

            Pred našim učiteljima je zadatak da ti projekti zažive i da se sprovedu u delo do kraja ove školske godine, kako bi u sledećoj šk.2018/2019. god. postali deo  Kurikuluma Osnovne škole Trpinja. 

 [više]

NAŠI UČENICI UČESTVOVALI U ISTRAŽIVANJU "PARTICIPACIJA DECE U SISTEMU VASPITANJA I OBRAZOVANJA"

Autor: Administrator , 2. 11. 2017. 11:23

   Dana 27.10.2017. godine u Osijeku, četvero učenika naše škole u pratnji pedagoga Jovanke Oljača i učiteljice Mirele Knežević je učestvovalo u istraživanju „Participacija dece u sistemu vaspitanja i obrazovanja“. Istraživanje je provela pravobraniteljica za decu kako bi saznala koliko deca imaju priliku u školi izraziti svoje mišljenje o stvarima koje ih se tiču – a koje se odnose na aktivnosti, sadržaje i situacije u razredu i celoj školi – te koliko su odrasli spremni čuti i uvažiti njihovo mišljenje. Učenici su pokazali veliki interes te razmenili svoja iskustva sa učenicima iz još nekoliko škola iz Osijeka. Zajedno smo proveli jedan zanimljiv i poučan dan.

 

 [više]

ODRŽAN KNJIŽEVNI SUSRET U ŠKOLSKOJ BIBLIOTECI

Autor: Administrator , 31. 10. 2017. 14:00

   U školskoj biblioteci Osnovne škole Trpinja održan je književni susret sa pesnikom gospodinom Dragoljubom Vojnovićem u pratnji supruge Mare Bekić-Vojnović. Učenici 3. i 4. razreda u čitaoničkom delu biblioteke pozdravili su goste recitovanjem pesama iz zbirke "U podne bilo" koju je napisao Dragoljub Vojnović, a zatim su gosti nastavili sa prezentovanjem pisane reči kroz zanimljive dečije pesme, a učenici su pažljivo slušali i učestvovali u razgovoru.

   Ovim susretom obeležili smo Međunarodni mesec školskih biblioteka te se nadamo da će ovakvih dešavanja u našoj biblioteci biti što više.

 [više]

UČENICI POGLEDALI PREDSTAVU "DAVID I JA"

Autor: Administrator , 31. 10. 2017. 12:59

   U Domu kulture, u Boboti, 26.10.2017. godine,  učenici Osnovne škole Trpinja sa školama iz Markušice, Bršadina i Bobote, pogledali su monodramu "David i ja", po motivima Jazavca pred sudom, Petra Kočića, a u režiji i izvođenju beogradskog glumca iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, Luke Piljagića.

      "Jazavac pred sudom" je delo koje učenici obrađuju i u nastavi, a predstava im je omogućila da ga dožive na drugačiji način. Učenici su uživali u interakciji i više puta glumca nagrađivali gromoglasnim aplauzima. Delo bazirano na gorštačkom, tvrdom, bosanskom jeziku kod publike iz pitome ravnice je doživelo odličan prijem.

   Predstavu je za učenike sedmih i osmih razreda, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu organizovao Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru u saradnju sa Odborom za obrazovanje Zajedničkog veća opština.

 [više]

HVALA TI ZEMLJO!

Autor: Administrator , 24. 10. 2017. 09:18

   Svake godine u oktobru u našoj školi obeležavamo Dane hleba i na taj način zahvaljujemo majci Zemlji za plodove koje nam je dala.Našom školom i ove godine  širili  su se mirisi jesenjih i pekarskih proizvoda koji su mamili svojim mirisom i izgledom. Vredne ruke majki i baka ulepšale su ovaj dan svojim pekarskim umećem i pokazale izuzetnu kreativnost u izradi pekarskih proizvoda koje je sveštenik i osveštao.   

   Škola je bila lepo uređena, a učenici naše škole pripremili su  priredbu povodom Dana hleba i razne kreativne radionice. Na kraju smo svi zajedno pogledali izložbu i  počastili  se pekarskim proizvodima i pasuljom kuvanim u velikom kazanu.

 [više]

MALI PEKARI

Autor: Administrator , 17. 10. 2017. 11:00

   Tokom meseca oktobra u našem 3. razredu  obeležili  smo Dane hleba i zahvalnosti za plodove zemlje. Nakon što smo proširili znanja o nastajanju raznih proizvoda od brašna te o raznim vrstama brašna , odlučili smo da se i sami oprobamo kao pekari.  Za ovu priliku učenici su u školu doneli svoje keceljice i oklagije te  su zajedno sa učiteljicom postali  pekari. Zadatak je bio umesiti i oblikovati keksiće u obliku medvedića. Kada su keksići bili gotovi, učenici su uživali u njihovom izgledu, mirisu i okusu.

 [više]

OD ZRNA DO POGAČE

Autor: Administrator , 12. 10. 2017. 14:02

    U nedelji u kojoj obeležavamo Dane zahvalnosti za plodove zemlje - Dane hleba učenici prvog razreda su imali čast i zadovoljstvo ugostiti pekara Bajić Đuru.Naši mališani su učili da mese testo, da prave hleb, kiflice i slasne, čokoladne kornjače. U pomoć nam je došla i mama Vesna Jovanović, koja je svojim idejama još više razigrala dečju maštu. Nastale su tu gice od testa, žabe, cvetići i još mnogo različitih oblika. Naš cilj je bio upoznati učenike sa procesom nastajanja hleba i drugih proizvoda od brašna, kao i spoznati složenost nastajanja brašna kao osnovne životne namirnice. Druženje se završilo degustacijom naših proizvoda i pevanjem pesmice Mlin.

 

 [više]

DEČJA NEDELJA U ZNAKU PRIJATELJSTVA

Autor: Administrator , 11. 10. 2017. 10:38

Učenici nižih razreda naše škole i njihove učiteljice su i ove godine u periodu od 6. do 8. oktobra obeležili Dečju nedelju.

      Tokom čitave nedelje razgovaralo se o bezbednom i srećnom detinjstvu, poštovanju dece i njihovih prava (ali i o njihovim obavezama), a posebna pažnja je posvećena negovanju prijateljstva jer je zlostavljanje među decom sve prisutnije u društvu.

Upravo iz tog razloga, centralna aktivnost ove Dečje nedelje je bila o prijateljstvu.

Učenici su se kroz razgovor prisetili koje lepe osobine krase pravog prijatelja pa ih treba negovati, ali i onih drugih, manje lepih osobina koje nisu svojstvene prijateljima.

Nadahnuti razgovorom, učenici su napisali (i nacrtali) poruke prijateljstva i stavili ih u balone. Kada su baloni bili naduvani, bili su spremni na put prijateljstva. Ometeni lošim vremenom, ovu aktivnost smo morali izvesti u holu škole, ali to nas nije sprečilo da se dobro zabavimo.

Zadatak je bio jednostavan – udariti svoj balon da odleti što višlje i uhvatiti najbliži kada se baloni počnu spuštati ka podu. Probili smo balone, izvadili poruke iz njih i pročitali.

     Poruke su učenike jako razveselile i podstakle da budu još bolji prijatelji i da neguju i čuvaju svoje prijateljstvo.

 [više]

OBELEŽEN SVETSKI DAN UČITELJA

Autor: Administrator , 10. 10. 2017. 09:54

   Svetski dan učitelja izuzetno je važan u radu svakog učitelja. Održava se  5. oktobra, a tada đaci budu u ulozi učitelja i  upoznaju se sa zanimanjem učitelja.

   Svi „novi“ učitelji  bili su dobro pripremljeni i znali su da obave posao kako treba. Učenici su se na nastavi dobro ponašali te poštovali "nove" nastavnike. Zadatke su izvršavali i prihvatali znajući da je taj dan njihov dan. Iako je učenicima bilo na neki način zabavno biti u ulozi učitelja, zapravo su shvatili da biti učitelj i nije toliko lako. Moraš imati znanje na najvišem nivou i znati to znanje preneti učenicima.

 [više]

POSETA VUČEDOLU

Autor: Administrator , 5. 10. 2017. 14:31

Kao i prethodne školske godine, učenici petog razreda OŠ Trpinja i OŠ Negoslavci, u pratnji svojih nastavnika, posetili su Muzej Vučedolske kulture i arheološko nalazište Vučedol.

  U muzeju nam je vodič pričao o životu starih Vučedolaca, a videli smo i njihove kuće i grobnice te mnoge predmete koje su koristili (oružja, oruđa, tkalački stan, kola, kalendar, čamac, itd.). Zatim smo posetili arheologe koji rade na nalazištu. Oni su nam pokazali predmete koje su upravo iskopali. Nakon toga smo otišli na Gradac gde smo napravili nekoliko zajedničkih fotografija, a na kraju smo učestvovali u radionici gde smo izrađivali vučedolske kućice koje ćemo da izložimo u školi.

 [više]

SIGURAN U SAOBRAĆAJU

Autor: Administrator , 3. 10. 2017. 10:45

  Saobraćajna  kultura i poštovanje saobraćajnih pravila sigurno će doprineti sigurnijem kretanju u saobraćaju. Svaki učesnik u saobraćaju mora  da se ponaša odgovorno i poštovati pravila ponašanja. 
  Deca učestvuju u saobraćaju na dva načina: pasivno kao saputnici u automobilima ili aktivno kao pešaci i biciklisti. Edukacija i prevencija prvi su koraci u samostalnom učešću u saobraćaju.
  U petak 29. 09. 2017. godine na igralištu škole, pored edukacije o saobraćajnim propisima održano je i zanimljivo takmičenje učenika  5.i 6. razreda u spretnoj  vožnji biciklom. Pored stečenog znanja iz saobraćajne kulture učenici su pokazali izuzetnu spretnost. Uživali smo u takmičenju, navijali i na kraju čestitali pobednicima.

ČUVAJ SEBE I DRUGE!

 

 [više]

EVROPSKA NEDELJA SPORTA

Autor: Administrator , 3. 10. 2017. 10:33

   Učenici i nastavnici  naše škole ni ove godine nisu propustili mogućnost učestvovanja u  Evropskoj nedelji sporta.  Započeli smo vežbama oblikovanja. Nakon što su se svi zagrejali započelo je takmičenje kroz poligon koji se protezao od fudbalskog pa kroz celi travnati deo školskog igrališta, a sastojao se od skakanja "školice", kretanja cik-cak, prolaska kroz drvored i dr. Ekipe su bile mešovite i svi članovi ekipe morali su raditi zajedno kako bi postigli dobar uspeh. Na samom kraju odigrali smo međurazredno takmičenje u igri “graničar”. Kako se takmičenje bližilo kraju, navijanje je bivalo sve glasnije i jače. Veseli sa osmesima na licima, vratili smo se u školu.

 [više]

AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Autor: Administrator , 28. 9. 2017. 11:40

U utorak, 26.9.2017. godine Veće učenika Osnovne škole Trpinja i školski ekolozi proveli su akciju sakupljanja starog papira pod nazivom „Iz starog u novo“. Cilj  akcije sakupljanja starog papira je razvijanje svesti o očuvanju okoliša, jačanje osećaja povezanosti s prirodom i učenje mladih o načinima i procesu reciklaže otpada.

U akciji su učestvovali svi učenici škole, učitelji i meštani Trpinje i time pokazali da se svest o očuvanju okoliša sve više razvija i da jača osećaj povezanosti s prirodom.

            Rezultat sakupljanja starog papira je sledeći:

1. razred – 10.7 kg 

2. razred – 34.8 kg 

3. razred – 29.8 kg

4. razred – 76.6 kg

5. razred – 43.7 kg

6. razred – 65 kg

7. razred – 42.9 kg

8. razred – 71.2 kg

Škola – 200 kg

Opština – 10 kg

Krio – 10 kg

            Svi učenici i radnici škole doprineli su akciji donoseći stari papir, a uvidom u sakupljeno ustanovljeno je da je,  izuzev škole, 4. razred sakupio najviše papira.

Ukupno je sakupljeno 594.7 kg starog papira.

            Zahvaljujemo svima na učešću i nadamo se da će sledeća akcija biti uspešnija!

 [više]

84. VUKOV SABOR U TRŠIĆU

Autor: Administrator , 21. 9. 2017. 10:07

Direktorka Osnovne škole Trpinja, nastavnice razredne nastave i nastavnica srpskog jezika, zajedno sa koleginicama i kolegama koji predaju u Republici Hrvatskoj u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu,  prisustvovale su 15.09.2017. godine stručnom skupu „84. Vukov sabor“ u Tršiću.

Vukov sabor održava se od 1933. godine i najstarija je kulturna manifestacija u Srbiji. Ove godine sabor obeležava tri velika jubileja: 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 700  godina manastira Tronoša. Posetioci naučnog skupa imali su priliku da čuju naučne radove Boška Suvajdžića, Miodraga Matickog, Svetislava Basare i drugih koji su izneli svoje naučne teze  o Vuku S. Karadžiću i njegovom radu.

Nakon naučnog skupa učesnici su posetili rodnu kuću Vuka Karadžića, a po povratku i manastir Tronošu. Učitelji su se u večernjim časovima uputili u Republiku Hrvatsku gde će i dalje da nastave da uče đake ljubavi prema srpskom jeziku, ćiriličnom pismu i Vukovom delu.

 [više]

NAJMLAĐI U BIBLIOTECI

Autor: Administrator , 21. 9. 2017. 09:20

   Sa učenicima prvog razreda bibliotekarka je održala njihov prvi čas u školskoj biblioteci. Bibliotekarka je učenike upoznala sa prostorom školske biblioteke, objasnila  šta je to biblioteka i razliku između biblioteke i knjižare te kako su knjige smeštene u biblioteci. Prvi čas u biblioteci je završio uz rešavanje zadataka i bojanje sličice uz obećanje da će uskoro opet posetiti biblioteku.

 [više]

BERBA GROŽĐA U ŠKOLSKOM VRTU

Autor: Administrator , 15. 9. 2017. 14:20

        U okviru projekta „Eko uzgoj voća“, učenici nižih razreda zajedno sa svojim učiteljima pripremali su se za berbu grožđa.

     Pre nekoliko godina učenici nižih razreda krenuli su u sadnju starih ekološki uzgojenih vrsta voćaka. Sve vreme od sadnje, učenici su vodili brigu o voćkama i redovno ih obilazili. Ove godine stiglo je vreme i za branje prvih plodova.  S  nestrpljenjem i velikom zainteresovanošću za rad učenici su isčekivali početak berbe. Za neke je to  bila prva berba. Pripremili smo košare i makaze za berbu. Dolaskom na mesto berbe učenici  su najpre  ponovili naučeno gradivo „Od sadnje do berbe“.  Dobro  su zapamtili šta sve treba uraditi da bi se došlo do prvih plodova zdravog, nešpricanog voća. Rasporedili smo se i krenuli u branje prvih plodova.

Smehu, radosti i sreći zbog prvih slasnih grozdova nije bilo kraja.

   Po završetku berbe uživali smo u slasnim plodovima našeg rada. Priliku da probaju grožđe imali su svi koji su se tada našli u našoj blizini.

 [više]

OBELEŽEN HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Autor: Administrator , 12. 9. 2017. 14:06

I ove godine učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama na prikladan način obeležili Hrvatski olimpijski dan koji je poznat pod skraćenim nazivom HOD, a posvećen je datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO-a) – 10.septembar. Okupljeni u dobrom društvu, na školskom igralištu, naši su najmlađi pokazali šta sve umeju i znaju, a sve s ciljem podsticanja dece na aktivno bavljenje sportom te promicanja vrednosti olimpizma. Ove godine prisetili smo se i nekih starijih, pomalo zaboravljenih, igara kao što su klikeranje i  preskakanje gume. Bilo je tu i fudbala, izbijača, trčanja s ciljem razvijanja pozitivne slike o sebi i  jačanju samopouzdanja. Cilj nam je bio da učenici  poštuju pravila igre, da poštuju saigrače, da razvijaju veštinu kontrole emocija, sarađuju u timu, da prihvataju pobedu i poraz, timski rad... Simbol ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bela majica koja predstavlja “zastavu  prijateljstva“ jer je bela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas opšte prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fer pleja, prijateljstva i mira.

Umorni i zadovoljni na kraju dana svi smo bili pobednici!!!

 [više]

SVEČANA PRIREDBA ZA ĐAKE PRVAKE

Autor: Administrator , 7. 9. 2017. 12:22

Tradicionalnom školskom priredbom i besplatnim kompletom udžbenika  koje su dobili na poklon od Opštine Trpinja naši su prvačići započeli novu školsku godinu.

   Novih 8 mališana zakoračilo je u školu i đačke klupe. Reči dobrodošlice novim školarcima i njihovim roditeljima uputiо je direktor škole gospođa Vesna Vujić, te im poželela srećan polazak u školu. Naši najmlađi učenici su uživali u prikladnom programu koji su im pripremili njihovi stariji drugari. Tako su im otkrili šta se zbiva kad vrtić omali i koje to radosti i slatke muke donosi škola i školski dani.  Sve to uz puno pesme i plesa naše je mališane ostavilo bez daha i nadamo se da im je ulepšalo početak školovanja.

 [više]

PRVI NASTAVNI DAN

Autor: Administrator , 5. 9. 2017. 12:12

 Prvi dan nastave svi očekuju sa nestrpljenjem. Nakon letnjeg raspusta učenici se vraćaju u svoje školske klupe.

Učenici  su sa svojim nastavnicima započeli prvi nastavni dan molitvom u Crkvi.Nakon molitve uputili su se u školu u kojoj su proveli tri školska časa te su dobili potrebne informacije o rasporedu časova,smena i prostora.

 [više]

OBAVEŠTENJE O POČETKU ŠKOLSKE 2017/2018. GODINE

Autor: Administrator , 31. 8. 2017. 10:19

U ponedeljak, 4. septembra počinje nova školska godina.

Mole se učenici da u 8.45 časova dođu u školu odakle će  se sa svojim odeljenskim starešinama uputiti u crkvu. Nakon molitve, učenici će se uputiti natrag u školu gde će dobiti osnovne informacije o rasporedu časova, smena i prostora.

Svim učenicima srećna i uspešna nova školska godina!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
 

eDnevnik
Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2014.

Ukupno: 67385
Ovaj mjesec: 375
Ovaj tjedan: 1
Danas: 1
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Trpinja / Velika 2, HR-32224 Trpinja / www.os-trpinja.skole.hr / ured@os-trpinja.skole.hr
preskoči na navigaciju